Sokkolják az autóhiteleseket

Így „mentik” az adósokat: van, akinek hétmillió forintot kell fizetnie egy Suzukiért.

Horváth Csaba László
2015. 12. 14. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnapig kell megérkeznie a még élő szerződéssel rendelkező autóhitelesek számára az elszámolási értesítőnek, ami megmutatja a jelenlegi, valamint a forintosítást követő helyzetet, vagyis azt, hogyan alakulnak át fizetési kötelezettségeik, ha élnek a forintosítás lehetőségével. Az ügyfeleknek egy hónapjuk van arra, hogy döntsenek arról, ha nem kérik a forintosítást.

Az adósok egy része már megkapta a papírt, de a számokat áttekintve sokan közülük nem érzik megmentve magukat. Lapunkhoz forduló autóhitelesek szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy törlesztőrészletük növekedett, és a visszafizetés futamidejét is akár 3-4 évvel meghosszabbította a bank.

A Merkantil Bank egyik adósa például egy Peugeot 206-ost vásárolt 2007-ben. A kölcsönszerződést 10 éves futamidőre kötötték meg, ennyi idő alatt kellett volna a felvett 2,6 millió forintot visszafizetnie havi 30 ezer forintos törlesztőrészletek mellett.

A forintosítás után viszont 20 százalékkal kell többet fizetnie havonta, vagyis 36 ezer forintot, de a futamidőt is meghosszabbították három évvel, így 2020-ig kell törleszteni a kölcsönt. Ugyanezen pénzintézet egy másik adósának 25 százalékkal emelkedik a törlesztőrészlet összege, 24 ezer helyett 30 ezer forintot kell fizetnie a banknak. Utóbbi autóhiteles egy Suzuki Swiftet vásárolt 2008-ban, szintén tízéves futamidő mellett, neki 2022-ig, vagyis négy évvel tovább kellene fizetnie a megemelt részleteket. Ráadásul a felvett kétmillió forint után neki csaknem hatmilliót kell visszaadni a banknak, s ha ehhez hozzáadja a vásárláskor befizetett egymilliós önrészt, akkor összesen hétmillió forintot fizet a futamidő végére a Suzukiért. A Budapest Autófinanszírozási Zrt. egyik ügyfele is minden jel szerint pórul jár az adósmentéssel. Ő 2,2 millió forintot vett fel egy középkategóriás Volkswagen Golf megvásárlásához. Mára 4,5 milliót törlesztett, de a pénzintézet számítása szerint további milliókat kell fizetnie. Esetében ugyan nem emelkedett a törlesztőrészletek összege, de a futamidő évekkel lett hosszabb. Az adós szerint akár egy Mercedest is vehetett volna autója árából.

Mindez azért érdekes, mert korábban a nemzetgazdasági miniszter és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselői is azt hangsúlyozták, hogy az adósok jól fognak járni a forintosítással. Emlékezetes, Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az állami televízióban beszélt arról, hogy az adósok döntő többsége azt fogja látni, hogy kedvező lehetőség számukra a forintosítás. Hangsúlyozta, mintegy 10 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelent a rögzített árfolyamon való átváltás, ami megegyezik az ingatlanokra felvett devizahitelek forintosítási árfolyamával. A szóvivő az előnyök között említette azt is, hogy az adósok megszabadulnak az árfolyam-ingadozástól, a kiszámíthatatlan havi törlesztőrészletektől, amit kiszámítható, forintalapú hitelezés vált fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.