Több százan tiltakoztak a Hóman-szobor ellen

A rendezvényen Heisler András Mazsihisz-elnök és Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete is felszólalt.

MTI
2015. 12. 13. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. A Mazsihisz elnöke azt mondta, a hanuka fényeivel kívánják eltüntetni a térről a „hómani sötétséget”.

Kifejtette: a gyertyák meggyújtásával és világos beszéddel azt üzenik, nem akarnak antiszemita, náci politikusokról szobrokat, sem népirtással, holokauszttal kapcsolatos kettős beszédet, sem gyűlöletet szítani vagy elviselni azt.

A Mazsihisz elnöke az „első, pislákoló gyertyafénynek” nevezte Cser-Palkovics András fideszes polgármester pénteki közleményét, melyben a szobor felállításának átgondolását kérte a Hóman Bálint Alapítványtól.

A beszéd után meggyújtották a hanuka gyertyáit. A Mazsihisz által szervezett eseményen jelen volt többek között Ira Forman, az Amerikai Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese. A résztvevők közt volt Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Lebovics Imre holokauszttúlélő, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány képviselője, továbbá Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei.

A gyertyagyújtást követően Izrael magyarországi nagykövete is a szobor elutasítása mellett foglalt állást. Ilan Mor azt mondta, zsidók és nem zsidók egységesen álljanak ki amellett, hogy „elutasítsák a fasizmust, az antiszemitizmust és minden borzalmas eszmét”, illetve „támogassák a magyar kormányt a zéró toleranciában, amit az antiszemitizmus ellen hirdetett”.

Kardos Péter főrabbi a holokauszt székesfehérvári áldozataira utalva úgy fogalmazott: „Hirschler Pál főrabbi és háromezer hívének emlékét most egy szoborral szentségtelenítenék meg”. Ezt nem lehet, ezt nem tűrhetjük – mondta. Szavaira a tömeg tapssal és hosszas „tiltakozunk” skandálással válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.