Tóbiás: A Fidesz egyedüli portékája a hazug öndicséret

Az MSZP elnökén kívül a DK, a Liberálisok és a Jobbik sem ment el szó nélkül a Fidesz kongresszusa mellett.

MTI
2015. 12. 13. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista párt vezetője szerint a kormányfő egy szót sem szólt az alacsony fizetésekről, az elmaradt állami bérekről, a „katasztrofális” egészségügyről és a külföldre „üldözött” 600 ezer magyarról.

Nem beszélt továbbá a magyar földek „elkótyavetyéléséről” és egy szava sem volt a saját köreit is mélyen érintő korrupcióról. „A Fidesz egyedüli portékája ma a hazug öndicséret, az állandó félelemkeltés és az ellenséggyártás” – tette hozzá.

Tóbiás József szerint Orbán Viktor és a Fidesz képtelen szembenézni Magyarország igazi problémáival, és mostani kongresszusuk is csak azt üzente, hogy semmi újat és semmi jót nem lehet várni tőlük.

A Demokratikus Koalíció közleményében azt írta, Orbán a vasárnapi kongresszuson bebizonyította, hogy végérvényesen elszakadt a magyar valóságtól. Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerint a miniszterelnök hosszú és terjengős beszéde egy fantasztikusan sikeres és irigylésre méltó Magyarországról szólt, ezzel szemben a valóság az, hogy hazánk Európában ma csupán a korrupcióban első. Az emberek életszínvonalának tekintetében a 25. helyen állunk – tette hozzá.

Ezért szerinte nincs is értelme érdemben foglalkozni Orbán beszédével, mert a valós helyzetről semmit nem árult el és kizárólag a sci-fi rajongóknak nyújthatott némi szórakozást.

A Magyar Liberális Párt is úgy értékelte a kormányfő beszédét, hogy Orbán elvesztette a kapcsolatát a valósággal. A párt a közleményben felidézte: Orbán Viktor szerint a liberális politika mára szembefordul a szólás-, gondolat- és sajtószabadsággal, lezárult a liberalizmus kora. Az a miniszterelnök mondta mindezt, akinek kormányzása alatt korlátozták a sajtószabadságot, miként a kormányzás ellensúlyaként funkcionáló intézmények jogköreit is – tették hozzá.

Mint írták: az elmúlt öt évben Orbán Viktor és a Fidesz egy önkényuralmi rendszert épített ki, ahol az emberek félnek és nem merik hallatni a hangjukat. „Mi, liberálisok azonban továbbra is itt vagyunk, és nem kérünk Orbán Viktor illiberális államából” – hangsúlyozták.

A Jobbik a Fidesz kongresszusa kapcsán arra hívta fel a figyelmet, továbbra sincs megválaszolva az a kérdés, hogy az új pártvezetés tagjai rajta vannak-e azon a feketelistán, melyen azok neve szerepel, akiket a „kontinenseken átívelő korrupciós botrány” miatt tiltottak ki az Egyesült Államokból. Hozzáteszik, a kongresszus a szép lassan kiöregedő fideszes politikusok utolsó esélye volt arra, hogy „jelentős politikai befolyást szerezzenek korrupciógyanúval átszőtt pártjukban”.

A Párbeszéd Magyarországért közleményében úgy fogalmaz, a fideszesek nem létező sikerekről beszélnek, miközben Magyarország az utolsó helyen áll az életszínvonal terén az unióhoz együtt csatlakozó tíz ország közül. Hozzáteszik, egyre többen menekülnek el az országból, az egészségügy pedig az összeomlás szélére került. „Míg a Fidesz hűbéresei vígan híznak az uniós pénzek és a nemzeti vagyon széthordásából, az emberek háromnegyede nélkülözésben él, vagy fizetéstől fizetésig él” – írják. Szerintük Orbán Viktor kormányfő ha szívén viselné az emberek sorsát, a valódi, hazai problémákra adható válaszokkal foglalkozna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.