Újabb 16 milliárd juthat Rogán körének

A fideszes miniszter fia mostohaapjához, illetve Pasa Park-beli szomszédjához kerülhet a pénz.

MNO
2015. 12. 12. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan rövid határidővel lehetett pályázni az Eximbank által kiírt 16 milliárdos forrásra, közölte a Forbes magyar kiadása az állami hitelintézet honlapjának mélyén fellelt kiírásra hivatkozva – írja a Népszabadság. A jelentkezőket mindössze november 30. és december 10. között várták, a kiíráshoz ráadásul csak több kattintással lehetett a bank oldalának címlapjáról eljutni. A hitelintézet a 10 és 6 milliárd forint forrást olyan tőkebefektetőknek kínálná, akik aztán a pénzt magasabb kockázatú cégekbe fektetik.

A lap által megszerzett részletes feltétellistán több, a hasonló alapokra szerintük kevéssé jellemző követelményt találtak. A vágyott cégre és munkatársaira vonatkozó feltételek alapján forrásaiknak leginkább a GB & Partners nevű tőkealap-kezelő ugrott be. Ennek áttételes tulajdonosai Gubicza Ágoston és Boris Mihály. Rogán első feleségét Gubicza Ágoston jelenlegi házastársaként mutatják be, aki így tehát Rogán Antal legidősebb fiának mostohaapja. Boris Mihály a cégbejegyzés tanúsága szerint a fideszes miniszterhez hasonlóan a második kerületi Pasa Parkban lakik.

A Forbes a Népszabadság korábbi tudósítása alapján úgy véli, Puskás András, az Eximbank üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese – aki korábban Rogán Antal helyettese volt belvárosi polgármestersége idején – szintén a Pasa Parkban él, legalábbis Puskás és Rogán felesége nevén van egy ingatlan a lakóparkban.

A bank a lapnak küldött válaszában a beadásra rendelkezésre álló időt nemhogy elegendőnek nevezte, hanem azt írta: a bank súlyos kockázatot vállalna egy olyan pályázóval, amely „ezt a feltételt nem tudja humánerő-kapacitással biztosítani”. Az elbírálásra meghirdetett egyetlen napot azonban december 18-ára korrigálták.

Szerintük a pályázatot kellően széles körben hirdették meg. Hosszan érveltek amellett is, hogy a feltételek miért célozzák a lehetséges pályázók széles körét, vagyis miért nem személyre szabottak. Tájékoztatásuk szerint a dokumentációt végül nyolcan vásárolták meg, és közülük négyen adtak be pályázatot. A lap megkeresésére, miszerint a GB & Partners köztük van-e, a cég nem válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.