Bértárgyalást követelnek a közművelődési dolgozók

Az Emmi elé szervezett akció során petíciót adtak át a kultúráért felelős helyettes államtitkárnak.

MTI
2016. 01. 20. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezet képviselői petíciót adtak át Závogya Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárnak. A petícióban a szakszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint a Belügyminisztériummal követel tárgyalásokat. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címzett dokumentumban a bértárgyalások alapjaként azt jelölték meg, hogy a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, a többi illetmény összege a tábla arányában emelkedjen.

A szakszervezet – a január 22-ei magyar kultúra napja alkalmából szervezett – akciója performansszal kezdődött, majd Papp Katalin, a szervezet vezetője mondta el beszédét, ebben azt hangsúlyozta: eljött a közös fellépés ideje. „A maguk felé oly bőkezűek, a munkavállalók felé fukar kezekkel mérnek” – fogalmazott. Mint mondta, az olló nem egyre nyílik, hanem szétnyílt. „Az elit kaszt legfőbb igyekezete, hogy páriákká tegyen minket” – tette hozzá.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arról beszélt, hogy kiállnak a KKDSZ követelései mellett. „Hétköznapi kultúránk, életmódunk és művelődésünk alap lenne a közjó és a közérdek kulturált feltárásához, az erőforrások méltányosabb és hatékonyabb elosztásához. Az a politika, amely ellehetetleníti a közélet és a nyilvánosság alapkészségeinek megismerését és begyakorlását, amely akadályozza az állampolgárok aktív művelődési gyakorlatának fenntartását, az lenézi a polgárait, és lehetetlenné teszi, hogy jogaikat és szavazataikat tudatosan gyakorolják” – idézte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szolidaritási nyilatkozatában foglaltakat.

A KKDSZ petíciójában azt is követeli, hogy a közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpályamodellek életbelépésének időpontjától és mértékétől. Követelik továbbá, hogy a kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához, valamint azt: még idén kerüljön sor a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítésére.

Závogya Magdolna a petíció átvételét követően ígéretet tett arra, hogy a dokumentumot mihamarabb átadja Balog Zoltánnak. Újságírói kérdésre válaszolva közölte: az érdekérvényesítő szervezetekkel a múlt évben is többkörös tárgyalást folytattak, és megpróbálnak megoldást találni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.