Beszakadt a jég Ákos alatt

A tűzoltóság búvárai gyakorlatoztak a Velencei-tavon.

Szemán László
2016. 01. 06. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelőtlenül az alig 3-4 centis jégre merészkedett kedden délután egy óra tájban Ákos az agárdi kikötőben. Alig tett meg néhány lépést, amikor a jég beszakadt alatta, és a 0 Celsius-fokos vízbe esett. Kétségbeesett segélykiáltását szerencsére meghallották az agárdi vízi körzeti megbízottak, és egy létra segítségével egyikük odakúszott hozzá a jégen, megmarkolta a ruháját, és a parton álló társai a létrára erősített kötél segítségével kihúzták őket a partra. Addigra a mentők is megérkeztek, és azonnal kezelésbe vették az átfagyott Ákost, aki már nem érezte a végtagjait.

Nem sokkal később a férfi barátja, Zoltán alatt is beszakadt a jég a kikötő egy másik részén. Őt a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók felfújható gumicsónak segítségével mentették ki. Zoltán azonban visszasétált a lékhez, ismét beugrott a jeges vízbe, majd egy speciális eszköz – két fadarab végében egy-egy szög – segítségével fókaként kimászva megmenekült az életveszélyes helyzetből. A két mentést a partról végigkövető újságírók közben összefagytak a mínusz 6 Celsius-fokban, ám elismerően figyelték a profi bemutatót. Bauer Ákos zászlós és Székely Zoltán főhadnagy, dunaújvárosi tűzoltó búvárok ugyanis az agárdi vízi rendőrök és mentők közreműködésével gyakorlatot tartottak.

– Ebben a speciális ruhában egy órát is kibírunk a jeges vízben, ám a bajbajutottnak csak percei vannak hátra, ha nincs a közelben szakszerű segítség – mutatta bélelt neoprén búvárruháját Székely Zoltán. A főhadnagy vágta tűzoltóbaltával mindkét léket, amelyben aztán felváltva imitálták a vízbe esett fuldoklót Bauer Ákossal. Mindketten hobbiból kezdtek búvárkodni, hogy aztán hobbijuk a hivatásuk is legyen. Elhivatottak, mint minden hivatásos búvár, hiszen enélkül nehezen képzelhető el, hogy valaki például a Dunában nulla méter látástávolság mellett tapogatva kutasson mondjuk egy holttest után. Ugyancsak elhivatottak az agárdi vízi körzeti megbízottak, akik minden évszakban azért fürkészik a Velencei-tavat, hogy segíthessenek a bajbajutottakon.

– Szombatra virradóra fagyott be a tó, a jég még életveszélyes. Annak, aki alatt beszakad, percei vannak csak a menekülésre, aztán a hideg vízben megdermednek az izmai. Kollégáim járőröznek a tó körül, távcsővel kutatják a jeget, és ha kell, segítenek, mint ahogy azt most bemutatták – sorolta Bodó Miklós őrnagy, az agárdi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, a vízi rendőrök főnöke. Kifejtette: a nyári szezonban 78 esetben mentettek ki a tóból fuldoklót, mindenki túlélte a balesetét. A jég még nem adott munkát nekik. – Ne is adjon – kívánja az őrnagy, hozzátéve, a jégre tilos rámenni, hiszen életveszélyes.

– Aki alatt beszakad a jég, legtöbbször a lendülettől csúszik a jég alá, és akkor remény sincs arra, hogy élve kihozzuk – erősít rá Székely Zoltán. A tűzoltóbúvár csak ajánlani tudja a horgászoknak, vagy sportolás céljából a biztonságosnak tűnő jégre menőknek a bemutatott szöges mentőfadarabokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.