Csepel: veszélyes anyagokat tárolnának a Duna mellett

Tiltakozik a Jobbik az egykori Csepel Művek területén építendő logisztikai központ ellen.

MTI
2016. 01. 13. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehmann Viktor, a párt csepeli elnöke a tervezett logisztikai központ helyszínén – ahol már folyik az építkezés – szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a Metrans Konténer Kft. logisztikai telephelyének létesítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. Elmondta, a céget 2013 októberében jegyezték be, tulajdonosa szlovák, a cég alapítása óta 0 forint árbevételt ért el, és december végéig egy embert foglalkoztatott.

Hozzátette, a társaság 2015 januárjában vette meg a csepeli telket, a csepel.hu oldalra feltöltött biztonságijelentés-kivonat alapján szállítókonténerek fuvarozása, tárolása, a szállításból ideiglenesen kivett konténerek felnyitása és azok tárolása történik majd a telephelyen.

A kivonat szerint akár 22-25 ezer kilogramm veszélyes anyagot is tárolnának ott – tette hozzá Lehmann Viktor, aki szerint egy esetleg bekövetkező konténersérülés esetén – az anyag tulajdonságaitól függően – toxikus gázfelhővel, tócsatűzzel, csatorna- és talajszennyezéssel kell számolni.

A politikus kitért arra, a telephely csaknem egy kilométer hosszan húzódik a Duna mentén, ráadásul a terület egynegyede „belóg” a Fővárosi Vízművek ivóvízbázis-védő területébe, miközben ott egyáltalán nem lehetne veszélyes vagy radioaktív anyagot kezelni. A telephelytől 600 méterre található kórház, 350 méterre szakközépiskola, annak közvetlen szomszédságában pedig lakóépületek vannak – jelezte.

Kijelentette: a Jobbik csepeli szervezete mindent megtesz annak érdekében, hogy a beruházást megállítsa az emberek egészségének védelmében.

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, a beruházás jól mutatja, hogy a pénz, a tőke, a beruházói érdek sokszor fontosabb a környezeti és lakossági érdekeknél. Azt mondta, „sokatmondó”, hogy a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a beruházást, és „a beruházó cég fő tevékenysége alatt külügyek szerepelnek”, logisztikában, veszélyes anyagok kezelésében, tárolásában azonban nem rendelkeznek tapasztalattal.

Sorra szűnnek meg vagy jelentéktelenednek el a környezetvédelem érdekében fellépő hivatalok, szervezetek, amelyek körültekintőbben járnának el például az ilyen létesítmények engedélyezésénél – rótta fel.

Mint mondta, fontosnak tartják a munkahelyteremtést – a cég 200 munkahelyet teremtene a logisztikai bázissal –, de ezt nem veszélyesanyag-tárolókkal és -kezelőkkel akarják megvalósítani.

Azzal kapcsolatban, hogy a telephelyen a beruházó tájékoztatása szerint is bármilyen veszélyes anyag előfordulhat, Kepli Lajos jelezte: „nincs olyan havária terv, amely jó minden veszélyes anyagra”, ezért nem lehet megfelelően felkészülni egy természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás okozta balesetre.

Szólt arról is, megtámadják a jogerős engedélyeket a vízbázis érintettségére hivatkozva, és a jogi út mellett a lakosság támogatásával akadályozzák meg a beruházás megvalósulását. Jelezte: pénteken közmeghallgatás lesz az ügyben a városházán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.