Egyre többen kérnek új személyi okmányt

Az e-forgalmi és az e-jogosítvány viszont még csak a tervek szintjén létezik.

Markotay Csaba
2016. 01. 20. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első heti 39 ezer, majd a múlt heti 45 ezer után mostanra már 90 ezer felett jár az új személyazonosító igazolványt, az e-kártyát igénylők száma – tájékoztatta lapunkat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Vagyis továbbra is jelentős az érdeklődés az e-kártya iránt, amelyből az elsőt a múlt hét elején adták át. Abban egyébként nincs nagy változás, hogy a választható ujjlenyomat-rögzítést az igénylők kétharmada kéri, azt pedig minden ötödik igénylő tartja fontosnak, hogy kártyája elektronikus aláírásra is alkalmas legyen.

– 175 fekvőbeteg-ellátó intézményt már elláttunk kártyaolvasóval, most az adóhatóságnak, illetve az egészségbiztosítónak kell fejlesztenie a saját rendszerét – mondta Társi-Riczkó Mária, a hivatal szóvivője arra a felvetésre, hogy az új személyi a hírek szerint egyelőre túl „okosnak” tűnik a legtöbb ügyintézéshez. Az e-kártya ugyanis hiába tartalmazza az adóazonosító jelet vagy épp a taj-számot, ha azt az illetékes hivatalokban az ügyintézésnél nem lehet „beolvasni”, mivel nincs meg az ehhez szükséges kártyaolvasó. Mint arról a napokban a Népszabadság is beszámolt, a háziorvosok és az egészségügyi intézmények többsége sem készült fel erre. Aki pedig a hivatalos ügyeit az interneten szeretné intézni, tudnia kell, hogy az új igazolványnak az elektronikus aláírás rögzítésére alkalmas funkciója csak akkor használható, ha maga is vesz otthonra egy kártyaolvasót.

A szóvivő ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, hogy első lépésben az új személyazonosító igazolványt hozták létre, a további szolgáltatásokat pedig folyamatosan, „felmenő rendszerben” vezetik be. A Belügyminisztérium mindenesetre azt ígérte, hogy január 25-től, tehát a jövő héttől az egyes hivatalok le tudják majd olvasni az e-kártya adatait.

Az új személyi alkalmas az ujjlenyomat rögzítésére is, ám ennek egyelőre nincs túl sok gyakorlati haszna. Az unión belüli szabad mozgásnak ugyanis nem feltétele az új személyi, például az Egyesült Államokba pedig változatlanul csak útlevéllel lehet utazni, hiába a biometrikus azonosítás. A jogosítványt és a forgalmi engedélyt a jövőben sem fogja helyettesíteni az új személyi, viszont várhatóan jövőre jöhet az e-jogosítvány, és a jelenlegi kihajtható, papíralapú helyett kártyaformátumot kap a forgalmi engedély is. A múlt heti ígéretek szerint az ezekről szóló javaslatot már be is nyújtotta a KEKKH a belügyminiszternek, de mivel még csak az első tervezetekről van szó, az ezzel kapcsolatos elképzeléseket nem ismertették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.