ET: a magyar menekültügy nincs összhangban az EU-s normákkal

Az Európa Tanács szerint az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet.

MTI
2016. 01. 13. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nils Muiznieks az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) felkérésére harmadik félként avatkozott be két, a menekültek visszafogadásáról szóló dublini rendelet értelmében Ausztriából Magyarországra visszaszállított menedékkérő ügyébe.

A lett biztos szerint a magyar hatóságok által az utóbbi hónapokban elfogadott korlátozó intézkedések célja, hogy elrettentsék a menedékkérőket az országba való belépéstől és attól, hogy ott nyújtsák be a kérelmüket.

A dokumentumban Muiznieks kifejtette, hogy Magyarországon túlságosan gyorsan lefolytatják a menekültügyi eljárásokat, és azok nélkülözik a megfelelő biztosítékokat. Az ET-biztos problémásnak nevezte a menekültügyi őrizetet, valamint az annak végrehajtására szolgáló intézményekben uralkodó állapotokat. Hozzátette, hogy a hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat nem segíti elő a menedékkérők és a menekültek társadalmi integrációját.

Muiznieks hangsúlyozta, a Magyarországra visszaküldött menedékkérők jelentős része őrizetben van, és nem állnak rendelkezésre számukra hatékony jogorvoslati lehetőségek. Mindezeknek negatív hatása van a dublini egyezmény értelmében visszaküldöttek befogadási körülményeire – írta az emberi jogi biztos.

Az illetékes arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a budapesti kormány Szerbiát biztonságos harmadik országnak minősítette, nagy a kockázata annak, hogy a Magyarországra visszatoloncolt menedékkérőket továbbküldik Szerbiába.

A harmadik fél beavatkozására az emberi jogok európai egyezményének 36. cikke ad lehetőséget, ennek értelmében az ET emberi jogi biztosa minden, folyamatban lévő ügyben írásos észrevételeket tehet, és részt vehet a tárgyalásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.