Farkas Flórián szakdolgozata: megszólalt az ELTE

Eddig még senki sem akart belekukkantani a politikus diplomamunkájába – állítja az egyetem. Csakhogy, ez így nem teljesen igaz.

Horváth Csaba László
2016. 01. 17. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtekinthető az ELTE Társadalomtudományi Kar könyvtárában Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos diplomamunkája – közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vasárnap a távirati irodával.

Az ELTE közleményében azt is hangsúlyozta, hogy a vonatkozó eljárásrendnek megfelelően eddig senki nem kérvényezte a betekintést az említett szakdolgozatba, ezért teljességgel megalapozatlan a Lehet Más a Politika (LMP) azon állítása, miszerint az intézmény megakadályozta a megtekintését.

Különös ugyanakkor, hogy az egyetem arról már nem tesz említést közleményében, hogy Farkas Flórián – félrevezetve a parlamentet – azt állította hivatalos önéletrajzában, hogy az egyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Éppen ezért az LMP és Magyar Nemzet is a jogi karról kérte a diplomamunkát, ahol egyébként szintén leadtak egy szakdolgozatot Farkas Flórián név alatt.

Ennek megtekintését viszont már megtagadta az ELTE. Először lapunk próbálkozott vele, ám az intézmény illetékese közölte, a szabályok alapján újságírók nem tekinthetnek bele a diplomamunkába, azt viszont elismerte, hogy megvan a szakdolgozat. Ehhez képest, amikor az LMP jogász szimpatizánsa kérte a szakdolgozatot, már azt közölték, hogy az nincs meg.

Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy azóta kiderült, hogy utóbbi szakdolgozatot egy karcagi ügyvéd írta, akit szintén Farkas Flóriánnak hívnak. Azonban mindez nem változtat azon a tényen, hogy erről a szakdolgozatról először azt állították az egyetemen, hogy megvan, majd néhány hónap alatt nyoma veszett.

Miután egyébként a Magyar Nemzet foglalkozni kezdett Farkas Flórián valótlan adatokat tartalmazó önéletrajzával, Orbán Viktor bizalmasa új adatokkal jelentkezett az Országgyűlés Hivatalánál. Ekkor már azt állította, hogy Társadalomtudományi karon végzett. De azt továbbra is fenntartotta, hogy óraadó tanár is volt, ezt azonban Klinghammer István, az ELTE akkori rektora, és Farkas tanszékvezetője, Vida István is cáfolta lapunk megkeresésére.

Figyelemre méltó továbbá az is, hogy – mint azt megtudtuk – érdekes módon senki nem ellenőrzi a képviselők önéletrajzának valóságtartalmát az Országgyűlésnél, vagyis Farkas Flórián akár azt is beírhatta volna, hogy a Harvard Egyetemen végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.