Hiába épült fel, nem nyílhat meg az iskola

A magyar tanintézet létrehozását még novemberben megszavazta a tanács.

MTI
2016. 01. 21. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál beszámolója szerint az önkormányzati testület ülésén tizenkilenc tanácsosból csak kilenc támogatta a határozatot, tízen tartózkodtak a szavazásnál. A magyar tanintézet létrehozását még novemberben megszavazta a tanács, a mostani határozattal a szamosújvári iskolahálózatba való beillesztéséről kellett volna dönteni.

Szamosújváron jelenleg három iskolában működnek magyar tannyelvű osztályok, ezeket gyűjtenék jövő tanévtől az új oktatási intézménybe. A helyi sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek azt sugallták, hogy a magyar osztályok kivonása a vegyes iskolákból az egyik román intézményt veszélybe sodorná, ennek ugyanis nem maradna már elég diákja. Ezt a hírt a megyei tanfelügyelőség azonnal cáfolta.

A létesülő magyar iskola számára impozáns épületet felépítő Téka Alapítvány szerdai közleményében hangsúlyozta, nem áll szándékukban egy román tanintézmény megszüntetése, és erről nincs is szó, mivel csupán a magyar osztályok költöznek el az új iskolába. A veszélybe került Ana Ipatescu gimnázium diákjai és tanárai azonban tüntetésre készülnek.

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke a Transindexnek elmondta, csütörtökön szamosújvári egyeztető tanácsot tartanak, ahol megbeszélik a további teendőket. Az önkormányzati testület következő ülését január 28-án tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.