Információt gyűjt az OGYÉI a gyógyszerkísérlet miatt

Magyarországon nem fordult elő hasonló eset – közölte az intézet kedden az MTI-vel.

MTI
2016. 01. 19. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OGYÉI közleményében arra reagált, hogy Franciaországban egy fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai kísérlete közben egy ember a múlt héten az agyhalál állapotába került, majd meghalt, még öten rosszul lettek, de az ő állapotuk azóta javult. A kísérletet megrendelő portugál cégcsoport, a Bial az AFP hírügynökség szerint hétfőn megerősítette, hogy magyar cég állította elő a gyógyszer hatóanyagát.

Az OGYÉI közleményében azt írta: „Magyarország nem érintett az ügyben”, a Biotrial vizsgálatszervező cég a portugál Bial megbízása alapján folytatta az I-es fázisú klinikai vizsgálatot, amelyet kizárólag Franciaországban, kilencven egészséges önkéntes bevonásával folytattak.

Idézték Pozsgay Csillát, az OGYÉI főigazgatóját, aki kijelentette, hogy Magyarországon soha nem fordult elő hasonló eset.

Jelezték: sajtóhírekben megjelent, hogy a klinikai vizsgálati készítményt magyar hatóanyaggyártó állította elő. Ezzel kapcsolatban a francia hatóság hivatalosan is megkereste az OGYÉI-t, ezért most „nyilatkoztatják” az érintett gyártókat. Az adatok beérkezéséig további információkat nem tudnak közölni – tették hozzá.

Az OGYÉI közleményében részletezte: a franciaországi vizsgálatban alkalmazott készítmény „az endokannabinoid rendszerre hat, csökkenti az agy és a perifériás idegrendszer működését azáltal, hogy növeli az anandamide-szintet”. Ezt a hatóanyagot egyetlen engedélyezett, forgalomban lévő gyógyszer sem tartalmazza, ennél a vizsgálatnál alkalmazták először – tudatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.