Ismét utcára vonulnak az egészségügyért

Este hattól se ki, se be – lezárják az Emberi Erőforrások Minisztériumának kocsibehajtóját.

Konopás Noémi
2016. 01. 20. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este hat órától az egészségügy helyzetének javításáért tüntetnek, lezárják az Emberi Erőforrások Minisztériumának kocsibehajtóját – tudta meg az MNO Büki Zoltántól, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetőjétől, a tüntetés szervezőjétől. Büki elárulta, demonstrációjuk független a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) által beharangozott megmozdulástól. Mint ismert, szerdán a minisztérium épülete elé szervezett demonstrációval a KKDSZ azonnali bértárgyalást szeretne elérni.

Bükiék viszont a magyar egészségügy teljes átalakításáért vonulnak utcára, egészen addig zárják le a minisztérium garázsát, amíg az érintett felek tárgyalóasztalhoz nem ülnek. Mint mondta, a demonstrációt a rendőrségen is bejelentették, eddig ötvenegyen jelezték az akcióban való részvételt. „Két-három műszakjuk mellett az egészségügy dolgozói nem tudnak demonstrálni, mi szívesen az ügyük mellé állunk” – fogalmazott. A tüntetés során átnyújtják petíciójukat, amelyben egyebek között azt kérik, hogy minimum nettó százezer forinttal emelje meg a kormány az egészségügyben dolgozók alapbérét. Mint mondta, ez 170-180 milliárdos kiadást jelentene a költségvetésnek.

A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője szerint tarthatatlan, „megalázó, nemzetközi és alapvető emberi jogokat sértő”, hogy mindössze 26 550 forint az otthonápolási díj, követelik, hogy ezt a díjat emelje meg a kormány, és azok számára, akik ilyen munkát végeznek, biztosítsanak képzést is. A demonstráció szervezői változást sürgetnek a kórházak eszközellátásának rendszerében is, és ingyenes szűréseket követelnek. Bükiék akciójukkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási rendszerében is szeretnének átalakítást elérni. Mint fogalmazott: „agyrém például a közbeszerzési eljárási törvény, ahogy az is, hogy a nővérek hazavigyék kimosni a kórház piszkos lepedőit”. Petíciójukban követelik továbbá az egészségügyben dolgozók hosszú távú életpályamodelljének kidolgozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.