Kiderült, mi van a titkos fideszes terrorjavaslatban

Novák Előd közzétette a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosító javaslatot. Döbbenetes szöveg.

MNO
2016. 01. 20. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselő úgy véli, akár három év börtönt is kaphat titkosított dokumentum kiszivárogtatása miatt, ám az előterjesztés valójában nem titkosított, csupán „nem nyilvános”. Novák szerint nyilvánosságra kellett kerüljön, hogy a javaslatból nem derül ki, a kormány pontosan mit ért terrorveszély alatt. De mit tartalmaz a most nyilvánosságra hozott törvényjavaslat, amelyet itt teljes egészében is elolvashat?

A kormány terrorveszélyhelyzet bevezetése esetén rendeletekkel függeszthetné fel a törvények alkalmazását, azaz mindenféle kontroll nélkül, bármit végrehajthatnának ilyenkor. Ezzel kapcsolatban a javaslatot beterjesztő fideszes Gulyás Gergely – aki a parlament törvényalkotási bizottságát is vezeti – az MTI szerint ezt mondta: „Hogy ezzel ne éljenek vissza, az garantálná, hogy az intézkedésekről folyamatosan tájékoztatni kellene a köztársasági elnököt és a parlament állandó bizottságait is.”

Terrorveszélyhelyzet esetén alapjogokat is korlátozhatna a kormány. Ennek részeként bevethetnék a katonaságot, kijárási tilalmat vezethetnének be, speciális terrorelhárító intézkedéseket foganatosíthatnának, de még az internetforgalmat is fokozottan ellenőrizhetnék, adott esetben szüneteltethetnék az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat is.

30 évre titkosították ezt a kormányjavaslatot, s most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok, de a...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.