Kormányzati álláspont: igazuk van a taxisoknak

A folyamatnak az is lehet a vége, hogy ha az Uber nem tartja be a szabályokat, akkor betilthatják.

MTI
2016. 01. 20. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa az ilyen típusú személyszállítást – mondta Tuzson Bence, hozzátéve: a kormány ezért szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak.

A kabinet tárgyalásokat kezd a taxisokkal, ezek két mederben zajlanak majd. Egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös szabályozást akarnak, amely szabálysértési szankciókat is tartalmaz, és adózási szempontból is végrehajtható. Másrészt – amíg ez nem születik meg, ami minimum másfél hónap – egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján szankciók vezethetők be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat – közölte az államtitkár, aki az átmeneti rendszer várható elemei között említette az adóhatósági ellenőrzéseket.

A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, kezdjék meg a tárgyalásokat, amelyek folytatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot hatalmazta fel a kabinet.

Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt felelte: nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire. Korábban a taxisok belső hírzárlatot rendeltek el.

A folyamatnak az is lehet a vége, hogy ha az Uber nem tartja be a szabályokat, akkor betilthatják – mondta el az MTI-nek Tuzson Bence, hozzátéve: külön az Uberrel nem fognak tárgyalni, és nem hívják meg őket az egyeztetésekre.

A taxisok hétfő reggel óta akadályozzák a forgalmat Budapesten belvárosában az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozva.

A taxisok céljai eleinte nem voltak tisztázottak, azonban Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke a Hír TV-nek elmondta: noha azt szeretnék, hogy az Uber megszűnjön, egyre kevesebb esélyt látnak erre. Mivel hiányolják az egészséges versenyhelyzetet, arra kérik a kormányt, hogy legyenek egységesek a tarifák és az előírások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.