Magyarország kész kerítést építeni romániai határán

A tárcavezető szerint Európa déli határai még mindig tágra nyitva állnak a migránsok beáramlása előtt.

MTI
2016. 01. 19. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó rámutatott, hogy Európa déli határai még mindig tágra nyitva állnak a közel-keleti és az afrikai migránsok százezreinek folytatódó beáramlása előtt, ami kétségeket vet fel a nyitott belső európai uniós határok schengeni rendszerének jövőjével kapcsolatban. „Minden korábbinál valószínűbb, hogy a schengeni övezet déli határa egyenlő lesz Görögország (Bulgáriával és Macedóniával közös) északi határával” – mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál.

„Ha nem lenne tragikus a helyzet, nevetnék, amikor az európai tisztségviselőket arról hallom nyilatkozni, hogy a Frontex több száz tisztje lenne a megoldás. Nem ez a helyzet – idézte a Reuters a magyar minisztert. – Ha Görögország nem kíván részese lenni a megoldásnak, akkor a bolgárokkal és a macedónokkal kell tárgyalnunk.”

Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán. „Ha ott kerítést kell majd építenünk, már másnap kész leszünk rá” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.