Megszűnik a sebészeti ügyelet a fővárosban?

A műtétre szorulókat minden kórháznak meg kell operálnia bármikor a nap folyamán.

MTI
2016. 01. 15. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint a változásról az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket. A Népszabadság birtokába került levél szerint a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti.

A jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerinti illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat.

Akinek nincs bejelentett lakcíme a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lett.

A kórházak kapacitáshiány miatt nem tagadhatják meg az ellátást, továbbküldeni csak a sürgősségi ellátás után és csak akkor szabad, ha a másik intézmény dokumentáltan vállalja a kezelést. A lap cikke szerint a sebészeti beavatkozások rosszul finanszírozottak, ezért egyetlen intézménynek sem lesz érdeke, hogy körzeten kívülit ellásson.

Győrffy Pál szerint ugyanakkor a lap tévesen értelmezte az információkat. Közleményben tudatta, hogy

az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer úgy alakul át, hogy a betegek Budapesten valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a sürgősséget igénylő sebészeti ellátást április 1-jétől.

A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg-ellátás változatlan rendben működik tovább.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója ezen információkat megerősítette, továbbá kiegészítette azzal, hogy az akut és krónikus betegeket azok a kórházak látják majd el, amikhez a betegek tartoznak. Ez áprilistól mind Budapesten, mind a vidéki kórházakban érvénybe lép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.