„Nem engem kellett volna jelölni, ha bólogatójánost akartak”

A főpolgármester szerint a Budapest és a BKV szerepéről szóló vita holtponton van.

MNO
2016. 01. 13. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha az agglomerációs közlekedést átvállalja az állam, azt egy elfogadható kompromisszumnak tartom” – mondta el a főpolgármester, aki szerint, ha a HÉV-járatokat valóban becsatolnák a MÁV elővárosi rendszerébe, az tud működni, de ezt még a közgyűlésnek is meg kell szavaznia. Hozzátette: a főváros folytatja a szolgáltatást, ha kifizetik neki. Tarlós ismét csak hangsúlyozta, hogy a főváros környéki települések közlekedésének biztosítása állami feladat.

Az egész vitával kapcsolatban annyit megjegyzett, ő maga nem kilincselt, a Fidesz szabad akaratából jelölte. „Akkor nem engem kellett volna jelölni, ha bólogatójánost akartak” – fűzte hozzá.

A BKK-val kapcsolatban elmondta: hiba volt, hogy jelentős létszámú céggé dagasztották, 2016 végére, a jegyellenőröket – vagyis 5-600 embert – leszámítva, 100 fős közlekedésszervező céggé kell zsugorodnia, tehát jelentős létszámleépítés várható.

Tarlós úgy látja egyébként, hogy a Budapest és a BKV szerepéről szóló vita holtponton van, mert azt nem szakmai, hanem politikai kérdésként kezelik. Tarlós arról is beszélt, hogy nagyon sajnálja, hogy „egyesek meggyőzték a miniszterelnököt arról, hogy elég a pénz arra, amire nem elég”. Kiderült: emberileg is csalódott. „Mert mindent a politikában sem lehet. Az szövetségesek között méltatlan magatartás, ahogy ezt a salátatörvényt bevitték és megszavazták a parlamentben.”

A Mahir hirdetőoszlopainak elszállításával, majd visszahelyezésével, valamint magával az egész üggyel kapcsolatban nem akart véleményt formálni.

Lázár János kancelláriaminiszterrel állítólag akkor romlott meg a viszonya, mikor a Lázár egy vitás kérdésben azt mondta, hogy „Tarlós ne tartsa a markát”. A főpolgármester közölte: mindezt nem tudta elfogadni „olyan valakitől, akinek halvány fogalma sem lehetett, hogy valójában mi a helyzet”.

Kitért arra is, hogy noha meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, de a saját főnökének az őt megválasztó népet, Istent és bizonyos kérdésekben a feleségét tartja.

Azzal kapcsolatban, hogy bejelentette: elképzelhető, hogy 2019-ben is indul, így fogalmazott: „Nem azt jelentettem be, hogy kvalifikálom magam 2019-re, csak arra utaltam, hogy egyelőre ebben az országban messze a legtöbb személyre szóló szavazatot én kaptam. Valamivel engem a budapestiek megbíztak. A miniszterelnök országépítő munkájához lojális vagyok, továbbra is támogatom, ellenben a Budapest-politikával nem értek egyet. Ennek most elég keményen hangot adtam.”

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalások kapcsán elmondta: „Nem tudom eldönteni sem én, sem más, hogy a miniszterelnök mikor tárgyal valamiről, és mikor nem. Azt tudom, hogy volt a miniszterelnöknek egy ígérete 2014 novemberben arról, hogy közvetlenül konzultálunk a fővárosi ügyekről. Nem nagyon érzékelem, hogy ez az ígéret megvalósult volna.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.