Nem száll le az oszlopvédőkről a rendőrség

A hatóság kizárólag a mahiros szerződésére kíváncsi az oszlopokat őrző Legion Invictus Kft.-nek.

VZ
2016. 01. 21. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokatlan kitételt az ügyvezető is furcsállta, mondván, tíz éve van az őrző-védő szakmában, de olyat még nem tapasztalt hogy

csupán egyetlenegy konkrét szerződésre lennének kíváncsiak.

Ugyanígy szokatlannak találta a dolgot Böröczki Kornélia ügyvéd, aki Rádit kíséri majd a rendőrségre a holnap reggel 9 órakor kezdődő procedúrára. Mint mondta, az ő praxisába is számos őrző-védő cég tartozik, a rendőrségnek pedig természetesen évről évre lehetősége van ellenőrizni azokat. Ilyen esetekben, ha a szerződésekre is kíváncsiak, mindig bekérik az egész éves paksamétát.

Nyilván ez nem jelenti azt, hogy a rendőrség ne járna el szakszerűen vagy jogszerűen, de mindenképpen furcsa, hogy csak erre az egy kontraktusra koncentrál – mondta Böröczki Kornélia, aki hozzátette:

nyilván a médiában „oszlopháború” néven elhíresült események is hozzájárulhattak a kiemelt figyelemhez,

hiszen őrző-védő cégeknél sem gyakori például hirdetőoszlopok élőerős őrzése ekkora létszámmal, a rendőrség pedig ezért is akarhatja megvizsgálni, hogy jogszerűen működtek-e. Az ügyvédnő optimista:

Mivel a Legion Invictus Kft. minden jogszabályt maradéktalanul betart, és jogállamban élünk, nem valószínű, hogy a rendőrség egy ilyen politikai jellegű kérdés miatt be kívánná vonni a cég működési engedélyét

– mondta.

Maga a rendőrségi idézés egyébként január 6-i keltezésű, úgyhogy az oszlopháború közepén születhetett döntés az ellenőrzésről, mielőtt a bíróság határozottan megtiltotta volna a létesítmények elbontását.

Emlékezetes: a rendőrség alig egy nappal korábban, január 5-én váratlanul razziát tartott a vagyonvédelmi cég telephelyén. Bár később úgy nyilatkoztak, az időpont csak véletlen egybeesés, ennek ellentmond, hogy csak azoknál a cégeknél történt előre be nem jelentett ellenőrzés, amelyek oszlopőrzésre szerződtek a Mahirral.

Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője akkor úgy vélte: itt valójában nem egy normál ellenőrzés, hanem egy megfélemlítő akció történhetett. Bakondi György és Kocsis Máté korábbi nyilatkozatai tükrében ez az eljárás több mint fenyegetés, és akár a hivatali visszaélés gyanúját is fölvetheti. Emellett egyébként a cég két alkalmazottját előállította és ki is hallgatta a rendőrség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.