Nem tudnak mindenkit kifizetni az egri kórházban

Hiába várják a kórház dolgozói az elmaradt kaféteriajuttatásukat.

MNO
2016. 01. 21. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkásgyűlést tartottak az egri Markhot Ferenc-kórház dolgozói. Az intézmény ezerötszáz dolgozónak több mint két évnyi kafetériatámogatással tartozik. A bíróság jogerős döntése szerint most öten kapják meg a járandóságukat, miután beperelték a kórházat. 2013-ban, amikor az intézmény állami fenntartásba került, az akkori főigazgató úgy döntött, hogy nem fizeti tovább a 2010-ben kialkudott kafetériát – közölte a Hír TV.

„Mindenki emlékszik rá, ez a bérek kívüli juttatás annak az alkunak volt az ára, hogy számtalan prémiumról, számtalan pótlékról és egyéb juttatásról még az előző tulajdonos időszakában dolgozók lemondtak. Ezért lett ez a béren kívüli juttatás megállapodás” – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A kórház megbízott igazgatója szerint nincs arra fedezet, hogy mindenkinek fizessenek – mindenesetre tárgyalnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal és az érdekképviseletekkel is. „Hogyha megkapjuk a Kúria döntését, látjuk hogy tulajdonképpen mit kell kifizetni: 390 millió, más jogi megítélés szerint 275 millió forintot kellene a dolgozóknak kifizetni. Ennek az összegnek a fedezete nem áll rendelkezésére a kórháznak, tehát nincsen arról szó, hogy ott áll a bankszámlán a pénz, és nem szeretnénk ezt a dolgozóknak odaadni” – közölte Tóth Ildikó, a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója.

Az államháztartási törvény értelmében a kórház csak akkora kiadásra vállalhat kötelezettséget, amekkora a bevétele – ez a feltétel nem teljesül a legnagyobb heves megyei kórházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.