Olszlopbontás: Orbán főtanácsadója nem tudta kimagyarázni magát

Bakondi nem mondta meg, miért „belbiztonsági kérdés” az oszlopbontás.

VZ
2016. 01. 21. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a távirati irodának január 4-én azt mondta: a karhatalom minden segítséget megad a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a jogerős bírósági döntés előtt elbontassák a Mahir hirdetőoszlopait, és belbiztonsági kérdésnek nevezte az ügyet.

Ez rezonált arra, hogy nem sokkal korábban a fideszes Kocsis Máté jelezte, hogy a rendőrség segítségét kérik a bontáshoz. Azóta az ügy nyugvópontjára ért, a bíróság megtiltotta a Mahir oszlopainak az elbontását, a főtanácsadó azóta visszakozott, és nemrég azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem avatkozik bele egy magáncég és egy önkormányzat vitájába.

Az MTI kereste meg őt a Mahir-oszlopok kapcsán, ő pedig „elmondta az ezzel kapcsolatos véleményét” – közölte a műsorvezető kérdésére a főtanácsadó az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerdán.

A főtanácsadó azzal védekezett: a bíróság akkor még nem tiltotta meg az oszlopok elbontását, ő pedig csak arra utalt, ha „az oszlopoknál összetűzésbe keverednek a bontók meg a védők”, az már belbiztonsági kérdés. Arra a felvetésre viszont, ha ugyanez egy kávézó teraszának lebontásakor történik, vajon az is belbiztonsági kérdés-e, egyértelmű nemmel felelt, ahogy szerinte az új taxisblokád sem az, hiszen az „egy gazdasági, egy megélhetési vita”. Hogy akkor mi belbiztonsági kérdés még? Bakondi a műsorvezető kérdésére a terrorfenyegetést és a migrációt sorolta ide.

Hogy ehhez képest mitől lett eredetileg rendészeti kérdésből „belbiztonsági kérdés” az oszlopok körüli esetleges konfliktus, ugyanakkor mitől nem az Bakondi szerint, ha másvalaki, akár a taxisok tüntetnek akár bejelentés és engedély nélkül, a beszélgetés végére sem derült ki, ahogy az sem, hogy szerinte mitől belbiztonsági kérdés, ha az oszlopok körül lökdösődés alakul ki, és hogy mitől „rendőrszakmai kérdés”, ha egy tüntetésen fordul elő hasonló.

A főtanácsadó egyébként konzekvensen keverte a rendészet, a közbiztonság, a belbiztonság fogalmát:

„mondhattam volna, hogy közbiztonsági kérdés, mondhattam volna, hogy rendészeti kérdés, azonban úgy gondolom, hogy mindezek mindegyike belbiztonsági kérdés.”

Bakondi a beszélgetés közben egyébként arra is hivatkozott, hogy ő csak a magánvéleményét mondta el, de – újabb csavar – szerinte „belbiztonsági főtanácsadóként is lehet ilyen véleménye”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.