Orbán irodalmi kérdésnek tartja a fővárost

A kormányfő sajátos stílusban konzultált Tarlós Istvánnal.

MNO
2016. 01. 13. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor nem ad többlettámogatást Tarlós Istvánnak a budapesti és elővárosi tömegközlekedés finanszírozására – értesült kormányközeli forrásokból a Népszabadság. Az alapvető probléma abból fakad, hogy a főváros szerint ha nem kapnak gyorsan állami segítséget, leállhat az agglomerációs közlekedés.

A miniszterelnök sajátos stílusban adott hangot gondolatainak a lap információi szerint.

Mint mondta, számára a főváros nem finanszírozási, hanem „irodalmi kérdés”.

A két fél karácsonyi beszélgetésére a főpolgármester azzal a céllal érkezett, hogy Budapest számára még minimum húszmilliárd forint plusz tőkét szerezzen. Finoman szólva sem járt sikerrel, szembesülnie kellett ugyanis azzal, hogy Orbán számára „Budapest definíciószerűen politikai-filozófiai kérdés”.

„Már véget ért az a korszak, hogy az aktuális főpolgármester minden fővárosi veszteségfaktort a BKV-hoz társít, azzal revolverezve a kormányt, hogy karácsonykor leáll a buszközlekedés, ha nem lesz pluszpénz” – fogalmazta meg a lapnak a kormányzati álláspontot egy kabineti forrás.

Emellett a miniszterelnök azt is közölte, hogy ha rajta múlna, nulla százalék EU-s fejlesztési forrást biztosítana Budapest számára, inkább vidékre irányítaná az uniós pénzeket. Továbbá átfogó reformokat várnak a fővárosi vezetéstől. Az állami döntéshozók jegyáremelést, járatritkítást is el tudnának képzelni amellett, hogy számításaik szerint legalább négyszáz ember feleslegesen dolgozik a közlekedési cég apparátusában.

A Népszabadságnak olyan információk jutottak a birtokába, miszerint „a kormány akár a BKV átvételére is készen áll”.

Kormányzati vezetők úgy vélik, ha Tarlós nem ragaszkodna utolsó ciklusának bearanyozásához, akár tízmilliárd forintot is spórolhatna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.