„Politikai öngyilkosság lenne a sorkötelezettség visszaállítása”

Három vezető fideszes politikus szólalt meg a hét végén a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról, és mindhárman mást mondtak.

2016. 01. 18. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három vezető fideszes politikus szólalt meg a hét végén a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról, és mindhárman mást mondtak. Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Nemzetnek „szerencsétlen elszólásoknak” nevezte Kövér László és Kósa Lajos szavait, amelyeket a miniszterelnöknek kellett tisztáznia. Kiemelte, hogy politikai öngyilkosság lenne a sorkötelezettség visszaállítása, mivel a magyar lakosságnak nincs fenyegetettségérzete. Kiszelly rámutatott: a tömeghadseregek helyett ma már drónok és zsoldos seregek vívják a háborúkat. Ugyanakkor jelezte, mindezek ellenére a sorkötelezettség kérdése időről időre felbukkan Európában is, különösen konfliktushelyzetekben; legutóbb például a svéd külügyminiszter vetette fel a sorkatonaság visszaállításának lehetőségét, két éve pedig Ausztriában népszavazáson döntöttek a kötelező sorkatonai szolgálat fenntartása mellett.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója lapunknak arról beszélt, bár a Fidesz támogatta a sorkatonaság eltörlését, tudvalévő, hogy felemásan áll a témához – értékalapon a párt számos képviselője valamilyen formában sorkötelezettséget szeretne, ám rendkívüli népszerűtlensége miatt pragmatikus megfontolásból mégis elveti azt. Hasonlóan ambivalens a hozzáállásuk, mint az abortuszhoz: értékalapon ellenzik, racionális okokból mégsem támogatják a tiltását. A szakértő szerint Orbán Viktor nyilatkozatával „kihúzta a sorkötelezettség-ügy méregfogát”.

Így végső soron a kormányoldal sem járt rosszul, mert addig sem az egészségügyről vagy az oszlopháborúról folyt a közbeszéd, a jobboldali szavazótábor erre fogékony része pedig szintén jól járt, mivel pár napig az őket érdeklő téma volt napirenden. Krekó Péter nem zárta ki, hogy a fokozódó migránsválság miatt később akár valós opcióként is előkerülhet majd ez a téma, ám ma még nincs realitása.

Kulcsár Gergely, a Jobbik honvédelmi kabinetjének vezetője lapunknak kijelentette: nem támogatják a kötelező sorkatonai szolgálatot, és a fideszes nyilatkozatok azt jelzik, zavar van a nagyobbik kormánypártban. A párt a jövő héten határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek az önkéntes katonai alapkiképzésről, amellyel lehetőséget adnának a 18. életévüket betöltött fiataloknak egy hat hónapos kiképzésre. Javaslatuk szerint a kiképzésen részt vevőket kedvezményekben részesítenék, például pluszpontokat kaphatnának a felsőoktatási felvételin, vagy adókedvezményt a későbbi munkáltatóiktól. Vona Gábor pártelnök Facebook-bejegyzésében, amelyben részletesen is ismertette a Jobbik álláspontját, annyit tett hozzá, nemsokára a Fidesz a sajátjaként fogja bejelenteni pártja javaslatát.

Az MSZP szerint mindenki számára egyértelmű, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetésének Magyarországon nincs semmilyen reális alapja. Tegnapi közleményükben leszögezték: a sorkatonaság körüli vita a Fidesz belső konfliktusait jelzi, pedig ehelyett a Magyar Honvédséget kellene működőképessé tenniük. „Orbánéknak hecckampányszerű ötletelések helyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként szüntessék meg a honvédségen belüli 5500 fős létszámhiányt, hogyan tartsák be a katonáknak tett, majd utóbb visszavont ígéreteiket, és miként szereljék fel úgy az állományt, hogy a Magyar Honvédség be tudja tölteni feladatát” – olvasható a szocialisták közleményében.

Vadai Ágnes (DK) azt közölte: minden eszközzel meg fogják akadályozni, hogy katonának kényszerítsék a magyar fiatalokat. Az ellenzéki politikus azt gyanítja, a sorkötelezettséggel a kormány „belső karhatalmi erőt” akar szervezni „egy esetleges kormányváltás megakadályozására, de ezt a haderőt az emberek mindennapi megfélemlítésére is használhatják”.

Az Együtt közleménye szerint „fantazmagória” a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése, és a kormánynak ehelyett a fontosabb megoldandó problémákkal, az egészségügy vagy az oktatás gondjaival kellene foglalkoznia.

Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja pedig azt közölte: az Orbán-kormány az utolsó szöget is beveri az ország koporsójába, ha a fiatalokat sorkatonasággal és rendkívüli szükségállapot bevezetésével riogatja. – Így a fiatalok elmenekülnek, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszíti – tette hozzá.

Mindezek előzménye, hogy Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplapnak adott szombati interjúban „katasztrofális hibának” nevezte a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, és szerinte az emiatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani. Számára egyértelmű, hogy Európa és Magyarország is erősebb lenne a sorkötelezettséggel, és nem tartja kizártnak, hogy a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt a nem túl távoli jövőben visszaállítják azt. Ugyanakkor Kövér megjegyezte: a sorkötelezettség visszaállítását jelenleg egy uniós tagállam sem tudná hatékonyan megoldani, és vagy összeurópai döntéssel állítják vissza a kontinens nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Ráadásul annak újbóli bevezetése – anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás – erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol nem kell kötelezően bevonulni.

Kósa Lajos, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes elnöke az RTL Klub szombati híradójának nyilatkozva tovább lebegtette a sorkötelezettség visszaállítását, és szerinte a jövő zenéje, hogy a terrorizmus miatti alaptörvény-módosításkor ez megtörténik-e. Kijelentette: a hadkötelezettség visszaállítása az elvi lehetőségek között van, ő maga azonban szívesebben támogatná amerikai mintára a Nemzeti Gárda vagy a Nemzetőrség rendszerét, amelyben a fiatalok – ha nem is sorkatonaként, de – valamiféle katonai kiképzést kapnának. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő tegnap pártja 2004-es közleményét tette ki Facebook-oldalára, amelyben az szerepelt: a Fidesz „ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást”. Deutsch a közleményhez azt a kommentárt fűzte: „Ennyi!”

– Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – zárta rövidre a témáról folyó eszmecserét tegnap Orbán Viktor. A miniszterelnök az állami tévének azt állította, nincs vita a kormány és Kövér László között a sorkötelezettség visszaállításáról, mert szerinte a házelnök sem erről beszélt. Nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen, és sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést – hangsúlyozta a kormányfő.

Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó vezető fideszes politikus megerősítette a kormányfő szavait, és határozottan állította: nincs és nem is volt napirenden a pártban a sorkatonaság kérdése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.