Újabb botrány Farkas Flórián körül

A gyanú szerint 700 millió forint ment el értelmetlen tanulmányokra és beszerzésekre.

MNO
2016. 01. 15. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb botrány Farkas Flórián körül – írja a Népszabadság. A fideszes parlamenti politikus 2014 tavaszán még annak az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) az elnöke volt, amely életre hívta a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet. Az ország első foglalkoztatási szövetkezetének célja a roma munkavállalók gazdasági és szociális felzárkóztatása volt, de a segítség helyett céltalan milliók mentek el tanulmányokra, beszerzésekre.

A lap felidézi: a korrupciógyanús ügyek miatt Hadházy Ákos, az LMP politikusa feljelentést tett, persze Farkas Flórián próbálta bizonygatni, hogy „minden rendben van”. Kijelentéseit az adóhatóság vizsgálata és Balog Zoltán által a szervezet ellen indított szabálytalansági eljárás cáfolta. Az ORÖ-ben teljes a káosz, a szervezetben folyik a hatalmi harc. Hiába jegelte a kormány a Híd a munka világába program kifizetéseinek jelentős részét, az ORÖ-höz így is „átvándorolt” több mint kétmilliárd forint.

Alighanem a Lázár János vezette Miniszterelnökségnek is köze van azokhoz az újabb eljárásokhoz, amelyeket az Emmi indított a foglalkoztatási szövetkezet zavarosabb ügyeiben – fejtegeti a Népszabadság. Kérdésükre ugyanis az Emmi közölte, hogy tizenkét gyanús esetben, összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetés miatt zajlik szabálytalansági eljárás a szövetkezet ellen. A minisztérium állítása szerint a problémák a projekttel és az elkészült tanulmányok ár-érték arányával kapcsolatosak. A legnagyobb tételt azonban a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek okán indított szabálytalanság” jelenti. Ez az összeg a gyanú szerint 737 millió forintot tesz ki a 860 millióból,.

A Híd a munka világába sorsa bizonytalan. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a szövetkezet egyik igazgatósági tagja a jövő hétre küldöttgyűlést hívott össze a Nógrád megyei Szécsénybe, de van olyan, aki az összehívás módját jogsértőnek tartja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.