104 ország migránsai jártak Magyarországon

Európának már a kezdetektől úgy kellett volna eljárnia, mint ahogy most Macedónia cselekszik, véli Bakondi György.

MTI
2016. 02. 27. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakondi György arról is beszélt, hogy a genfi egyezmény alapján már Törökországban ellenőrizni kellett volna, ki jogosult a menekültstátusra.

Magyarországon 104 ország állampolgárai haladtak át, nagy részük pedig nem háború, üldöztetés vagy életveszély miatt indult útnak, hanem a gazdasági kilátástalanság miatt egy jobb élet reményében – jelentette ki.

Segíteni kell az Európába érkező menekülteknek, ugyanakkor a migrációs folyamatot ellenőrizni kell – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő abban az interjúban, amelyet szombaton este sugárzott a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24). A szlovák köztársasági elnök szerint elsősorban azt kell ellenőrizni, hogy a migránsok között nincsenek-e terroristák vagy bűnözők.

Míg Robert Fico szlovák miniszterelnök határozottan elutasítja a menekültek befogadását, az államfő jóval megértőbb velük szemben. „Mint sikeres országnak, erkölcsi kötelességünk mérlegelni, hogyan tudnánk segíteni azoknak az embereknek, akik életük megmentése érdekében menekülnek” – vélekedett Andrej Kiska. Hozzátette: ezek az emberek valóban nehéz helyzetben vannak, ha hajlandóak az Európába vezető kockázatos és veszélyes utat vállalni.

Kiska elmondta: a közelmúltban látogatást tett egy menekülttáborban, ahol meghallgatta az emberek beszámolóit. „Az ilyen embereknek, akiknek valóban szükségük van a segítségre, egy ilyen sikeres országnak, mint Szlovákia, segítséget kell nyújtania” – hangsúlyozta az államfő a cseh televízióban közvetített interjújában.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szombaton újból elutasította, hogy bárki is összekapcsolja a migrációs válság megoldásával kapcsolatos álláspontot és az európai uniós alapokat. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter bírálatára reagálva – miszerint Csehország, Szlovákia és Magyarország a menekültügyben nem szolidáris a többi uniós országgal – Sobotka hangsúlyozta, hogy Csehország segít és hozzájárul a migrációs válság megoldásához.

„A bírálat a Cseh Köztársaságra nem érvényes, nem utasítjuk el részvételünket a közös megoldásban, mi igencsak aktívak vagyunk, és segítünk a menekülteknek például Jordániában, Libanonban vagy Törökországban. Határozottan állítom, nem vagyunk olyan ország, amely ne segítene”

– nyilatkozott Bohuslav Sobotka újságíróknak a Prága melletti Lányban, miután Milos Zeman államfővel megvitatta a kormányzat jövőbeni legfontosabb feladatait. A kormányfő megjegyezte, hogy Csehország ugyanakkor részt vesz a szlovén és a macedón határ őrzésében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.