Fokozódik a helyzet

Egyre több migráns jön, de még nincs telt ház a táborokban.

Markotay Csaba
2016. 02. 26. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha mára tartósan száz fölé emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, aki átlépik a kerítéssel védett magyar–szerb zöldhatárt, egyelőre nem tudni, hogy a bírósági ügyük lezárása után mi lesz velük, hová toloncolják ki őket. A tiltott határátlépés miatt indult büntetőeljárásokban ugyanis szinte kivétel nélkül ez az ítélet szerepel. Arról viszont nincs hír, hogy akár Ausztria, akár Szerbia tömegesen fogadna be vagy vissza migránsokat Magyarországról.

Kérdésünkre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál (BÁH) annyit közöltek, hogy a kiutasítás végrehajtására elsősorban a visszafogadási egyezményt kell alkalmazni, amennyiben ez nem vezet eredményre, a BÁH megvizsgálja a származási országba történő kiutaztatás lehetőségét. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, nem részletezték.

A hivatalhoz tartozó nyitott befogadóállomásokon, Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán tegnap összesen 1166, míg az őrzött központokban, Nyírbátorban, Békéscsabán és Kiskunhalason 436 embert helyeztek el. Ez összesen 1600 ember, ugyanakkor jelentős azoknak a száma, akik az utóbbi egy hétben átléptek a határon. Csak a múlt héten péntek és vasárnap között több mint 500-an érkeztek, és az elmúlt egy hétben nem volt olyan nap, amikor száznál kevesebben jöttek volna.

– A település ugyan nem a fő migrációs útvonalon fekszik, mégis érezni a fokozódó nyomást – fogalmazott érdeklődésünkre Tiszasziget polgármestere. Ferenczi Ferenc azt mondta, két-három naponta tízesével tűnnek fel a település közelében az illegális határátlépők, akiket a hatóságok már magyar oldalon begyűjtenek. Ez azért is érdekes, mert amikor tavaly ősszel Röszke és Ásotthalom térségében napi több ezer ember érkezett, Tiszaszigetnél akkor sem volt nagy a nyomás, fél év alatt nagyjából 700 migráns ment a településre.

A Nyugat-Európába tartók útvonala ismét változhat, így akár Ukrajna, Oroszország és Grúzia felől érkező bevándorlókra is számítani lehet – ezt már a Magyar Honvédség vezérkari főnöke közölte. Benkő Tibor vezérezredes a Debreceni Egyetemen tartott előadásában a legfrissebb felderítési adatokra hivatkozva azt mondta, több útvonalat „lehet látni”, ha a migránsok ezt az – azaz a Fekete-tenger keleti partvidékéről kiinduló – útvonalat választják, akkor további előkészületekre van szükség. Szerinte nem kizárt, hogy a magyar– román határ mellett a magyar–ukrán, az ukrán–szlovák, sőt akár a lengyel határ is érintett lehet. Hozzátette, a következő időszakban fokozódni fog az Európára, illetve Magyarországra nehezedő migrációs nyomás.

Jelzi a helyzet változását az is, hogy tegnap kaput építettek a Röszkénél lévő vasúti átkelőhöz, ahol ősz eleje óta a Mad Max-vagonnak becézett pengés dróttal ellátott vasúti kocsi állta el az utat. A vasúti kocsit reggel vontatták el, és délutánra már készen állt a kapu. Nem tudni egyelőre, hogy a vagon eltávolítása a Szeged és Horgos közti vasúti forgalom újraindulását is jelentheti-e. A rendőrségnek feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.