Gázai menekült segít a magyar hajléktalanokon

Önkéntesek szálltak be abba a projektbe, melyben hajléktalanokat segítenek új otthonhoz Kispesten.

Kovacsik Ágnes
2016. 02. 27. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Basil a háború elöl menekülve hagyta el hazáját. A palesztin fiatal tavaly júniusban érkezett Magyarországra és december óta él Budapesten. A Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol) önkénteseként segít menekült sorstársain. A lakásfelújítási projekt híre a csoporton valamint az egyesület közösségi oldalán keresztül jutott el hozzá. Basil építőmérnökként végzett Gázában – ezt a szót már megtanulta magyarul is –, korábban a szakmájában dolgozott, tapasztalatait most itt kamatoztathatja. A mosolygós Basil kérdésemre, hogy hány magyar szót sajátított már el, kedves akcentussal úgy felel, hogy „kicsit”. A menekült fiatal azt is elárulta, hogy szívesen vállal feladatot önkéntesként egy olyan fontos ügyben, melyben hajléktalanokat segíthetnek otthonhoz.

Önkéntes társával, Miklóssal az egyik ajtó csiszolását vállalták magukra. A történészként végzett magyar fiatalra szerdán nagy feladat vár, ő festheti le – az eredeti tervek szerint – sárgára a hálószoba falát. Miklós kezén munkás kesztyű, nyakában porálarc lóg, ruháját belepte a por, igazán autentikus munkásembernek tűnik. És ez így is van. A magyar fiatal már korábban is részt vett szociális bérlakás felújításon, ahol hetekig segített. Az egyszerűbb, mesterembereket nem igénylő munkákat ma ők ketten, Basil és Miklós látják el. A magyar önkéntes elmondta: nagy az összefogás ebben a projektben, hiszen mesteremberek, önkéntesek és azok a hajléktalanok is besegítenek a felújításba, akik a házba költöznek.

„Az Utcáról Lakásba Egyesülettel azon dolgozunk, hogy a hajléktalanság fő megoldása a lakhatás biztosítása legyen” – árulta el az MNO-nak Kovács Vera a szervezet szóvivője. Nem régiben készített egy kutatást a Város Mindenkié csoport abban a kérdésben, hogy gazdaságilag mennyivel éri meg jobban a lakásban élés a hajléktalanszállónál. Az eredmények azt bizonyítják, hogy hasonló összegekből megteremthető, hogy az emberek szociális bérlakásokban éljenek. „Ez egy valós visszautat jelent a társadalomba” – emelte ki Kovács Vera. Hozzátette: az egyesület azért is harcol, hogy változtassanak a jogszabályokon, hogy ne csak a szállóra, hanem a lakhatásra, a hajléktalan ellátásra is lehívható legyen a normatíva.

A mintegy negyven négyzetméteres lakásban az önkénteseken kívül szakemberek is dolgoznak, hogy az március elsejére átadásra kész legyen. Most éppen a villanyszerelési munkálatokat végzik. Szép sorjában új lámpát kap a fürdőszoba, valamint az előtér, és a bejárati ajtó melletti villanykapcsoló is a helyére kerül. A szakemberek elmondták, hogy a kertes ház régi vezetékeit teljesen lecserélték, de még sok feladat vár rájuk.

Az Attila utca 4–6. alatt két lakás felújítási munkálatainál még hátravan a festés, a parkettázás, az ablakok mázolása, az első helyiségben a kőműves munkálatok. Ebbe a házba egy hajléktalan pár, a másikba pedig egy négyfős hajléktalan család költözik. Amíg a lakás felújítása zajlik, addig az egyesület a Nyugodt Szív Alapítvány és a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával az egyik családnak albérletet fizet. A másik két érintett pedig átmenetileg hajléktalanszállón él, mert a saját építésű kunyhójukat lerombolták.

Kovács Vera elmondta, hogy az említett két család éveken keresztül járt lakásigénylést kérve az önkormányzathoz, az egyesület pedig háttértámogatást nyújtott számukra, azaz felvállalták a lakásuk felújítását. Ez az egyik módszerük abban, hogy támaszt nyújtsanak a rászorulóknak. A másik esetben pedig a lakásokat pályázatok útján adják ki, melyre az ügyfelek a szociális gondozókon keresztül tudnak jelentkezni.

Kőbányán március 28-án kezdenek el két új lakáson dolgozni az önkormányzat segítségével – tudtuk meg Kovács Verától. Kiemelte: eddig hat lakást adtak át, továbbá van egy olyan projektjük is, amelyben négy lakást pályáztatnak meg. A Lakhatást Most! program a Tesz Magyarországért Alapítvánnyal együttműködésben fut, ebben az esetben magánlakásokat tudnak bérbe adni bérletközvetítési módszerrel, de ugyanúgy szociális lakbérrel, és ez már nemcsak Kispest környékére korlátozódik, hanem egész Délkelet-Pestről tudnak fogadni jelentkezőket – tette hozzá az egyesület szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.