Habonyék festményei: át kellett írni a törvényt

Néhány héttel a kikölcsönzés előtt módosították a muzeális intézményekről szóló jogszabályt.

MNO
2016. 02. 11. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habony Árpád volt anyósa lakásában tárolták a Szépművészeti Múzeum tíz értékes, csaknem 300 millió forint összértékű festményét, darabonként havi tizenötezerért – közölte a napokban az Átlátszó.

Az Index (amely egyébként úgy tudja, hogy maga Habony is lakott az ominózus lakásban) pedig most arra mutatott rá, hogy erre azért volt lehetőség, mert pár héttel korábban módosult a vonatkozó törvény. L. Simon László akkor a blogján hosszan írt arról, miért tartja fontosnak a módosítást. Szerinte a hazai múzeumok sokkal több kiállításra érdemes tárgyat őriznek, mint amennyit valaha is képesek lesznek bemutatni. Ezek csak a raktárban pihennek. És ezeket a műtárgyakat láthatóvá kell tenni.

A Népszabadság korábban egy kormányülésen elhangzott párbeszédnek tulajdonította a törvény módosítását a miniszter hatáskörének bővítéséről. A nyári fertődi kormányülésen az Esterházy-kastély kormánybiztosa, az azóta elhunyt Zumbok Ferenc arra panaszkodott, hogy szeretne eredeti tárgyakat viszontlátni a felújított palota tereiben, de nem tud dűlőre jutni azokkal a múzeumokkal, amelyek az eredetileg ide tartozó tárgyakat őrzik.

„Mire a miniszterelnök állítólag megkérdezte Balog Zoltánt, az illetékes minisztert, hogy kinek is a kulturális javai ezek: az államé vagy a múzeumigazgatóké? Balog miniszter nem tudott mást mondani: természetesen az államé. És ezzel a dolog el is dőlt” – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.