Kecskeméten is veszélyes este közlekedni

Kecskemét új, LED-izzós közterületi lámpái nem adnak elég fényt, ezért balesetveszélyes helyzetet teremtenek.

MNO
2016. 02. 22. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP-s Falusi Norbert és az MSZP-s Király József közös beadványa szerint folyamatosan érkeznek hozzájuk a lakossági panaszok, melyek nemcsak a rossz látási viszonyokról szólnak, hanem arról is, hogy a lámpatestek esténként túl későn kapcsolnak be. A képviselők a helyzet kivizsgálását kérik független szakértők által – írja a megyei portál.

A polgármester asszony közölte, a problémák orvoslása érdekében az önkormányzat le fog folytatni egy több évre szóló, külön a közvilágítás üzemeltetésére és fejlesztésére irányuló közbeszerzési eljárást. Szemereyné Pataki Klaudia a Baon.hu beszámolója szerint kiemelte, céljuk, hogy újabb utcákat kapcsoljanak be a közvilágításba, valamint hozzátette, egyeztettek egy energia alállomás létesítéséről Orbán Viktor kormányfővel, melyhez Kecskemétnek meg kell határoznia energiaigényét egy 5-10 éves távlatban. A polgármester asszony emellett ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják az ellenzéki képviselők beadványában jelzett problémákat is.

Kecskemét egy uniós projekt keretében cserélt le a majdnem 12 ezer közterületi lámpájából 5350 darabot energiatakarékos LED-fényforrásra, a közbeszerzést az abban időben Tiborcz István – Orbán Viktor veje – érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. nyerte meg. Ugyanez a cég volt az, amelyik Pécsett és Zalaegerszegen is elvégezte a közvilágítás korszerűsítését, mindkét városban ugyanarra panaszkodnak a lakók, mint Kecskeméten.

Dunaújvárosban is életveszélyessé vált a közlekedés a világítás korszerűsítése után, azt a budapesti Rosettum Kft. végezte el. Ahogy január közepén megírtuk, elrendelte a nyomozást az ügyészség, annak a feljelentésnek a nyomán, melyben az áll, hogy a dunaújvárosi önkormányzat hamis adatokat szolgáltatott mind a közvilágítási pályázat beadásakor, mind pedig a közbeszerzési eljárás alatt. A feljelentők szerint a dunaújvárosi önkormányzat előre tudta, hogy a közbeszerzésre kiírt lámpatestek nem felelnek meg majd a pályázat előírásainak. Emellett a közbeszerzésnél olyan feltételeket szabtak, amelyeknek Magyarországon csak egy cég tudott megfelelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.