Megkezdődött a Fürst-per

Az egykori VI. kerületi szocialista alpolgármester és társai ellen hárommilliárdos hűtlen kezelés a vád.

MTI
2016. 02. 16. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az órákon át ismertetett vádirat szerint a fővárosi kerületek egy részében fizető parkolási rendszert üzemeltető Centrum Kft. 2003 és 2010 között a vádbeli esetekben szükségtelenül vett igénybe alvállalkozókat. Vagy azért, mert a tíz- és százmilliókért megrendelt tevékenységek teljesen fölöslegesek voltak, vagy azért, mert a fővállalkozó alkalmazottai valójában maguk elvégezték. Az alvállalkozók bevonásának indoka egyébként általában éppen az volt, hogy így fokozzák a hatékonyságot, az eredményességet.

A Centrum Kft. kerületenként eltérő fix díjért kapta meg a fizető parkolási rendszer üzemeltetését az I., a II., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XII. kerületi önkormányzattól.

A Kft. a parkolóőrök képzésére több mint 150 millió forintot költött a vádbeli időszakban az alvállalkozók számlái szerint. Csak a képzési terv 1,3 millióba került, miközben valójában a fővállalkozó dolgozói – például a raktáros – végezték ezt a tevékenységet.

Az eljárás adatai szerint már a képzés előtt, a parkolóőrök előszűrésénél több mint 40 millió forintot költöttek a jelöltek írásmintáit elemző grafológiai tanulmányokra. Az ügyészség álláspontja szerint ez teljesen fölösleges volt, hisz már az íráselemzés előtt eldőlt, kiket vesznek fel, de ha nem, akkor sem a grafológiai tanulmányok alapján döntöttek.

A terjedelmes vádirat szerint az alvállalkozóknak nem parkolási célú közterület-foglalás dokumentálására adatfeldolgozás címén az évek során 67 millió forintot fizettek ki, parkolóhelyek kihasználtságával kapcsolatos rendszeres adatszolgáltatás címén 15 milliót, a pótdíjfizetési felszólítások hatékonyabb ügyintézésére pedig tanácsadás címén 13 milliót, holott ezeket az ügyészség szerint a fővállalkozó maga végezte saját alkalmazottaival.

A vádirat szerint jelentős személyi átfedések voltak a fővállalkozó cég és az alvállalkozók között, megesett, hogy közeli rokonok voltak a megrendelő és a teljesítő cég vezetőségében. A feladatok kiszervezésekor fiktív számlázási láncolatok jöttek létre, és offshore cégek is közreműködtek a bűncselekmény-sorozatban. Az alvállalkozókra általában jellemző volt, hogy bevételük túlnyomó része származott a Centrummal kötött szerződésekből.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés mellett sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények is szerepelnek a vádiratban.

A büntetőper a vádlottak meghallgatásával folytatódik. A nyomozás során a gyanúsítottak jobbára tagadták bűnösségüket.

A jelentős sajtóérdeklődés mellett megkezdődött büntetőper első tárgyalásán Fürst György nem jelent meg, betegségre hivatkozva mentette ki magát.

Fürst György és tucatnyi társa ellen 2011-ben indult egy másik büntetőeljárás – amely szintén még az első foknál tart – az Andrássy út 47. szám alatti, műemléknek számító palota értékesítése miatt, és ahhoz 2014-ben egyesítették az Andrássy út 3. alatti Saxlehner-palota eladásának ügyét. Abban az eljárásban az ügyészség szintén különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az elidegenítéseket 2004-ben megszavazó terézvárosi szocialista és szabad demokrata képviselőket, valamint a volt aljegyzőt. Az eladások miatt indult eljárások adatai szerint a kiszemelt ingatlanokat valós értékük feléért-harmadáért értékesítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.