Polt Pétert cáfolja a bíróság

Bár a legfőbb ügyész lelkiismerete tiszta, a Biszku-ügy ítélete hemzseg a kritikától.

Horváth Csaba László
2016. 02. 29. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes igazság feltárására törekszik az ügyészség – ezzel a címmel közölt interjút a hét végén Polt Péterrel a Magyar Idők. A legfőbb ügyészt többek közt az utóbbi idők legnagyobb közfelháborodását kiváltó bírósági ítéleteiről kérdezte a kormánypárti lap. Polt beszélt a vörösiszapper, Simon Gábor és Welsz Tamás ügyéről, valamint az ’56-os forradalmat követő megtorlásokat irányító belügyminiszter, Biszku Béla ügyében született elsőfokú ítéletről is. Utóbbiról azt mondta: az ügyészség nagyon alapos vádiratot nyújtott be, szerinte ennek tulajdonítható, hogy a bűncselekmények egy részében a bíróság már eddig is megállapította a volt belügyminiszter felelősségét. A tárgyalás elhúzódását viszont sajnálatosnak nevezte, és bízik abban, hogy az ügy másod-, vagy ha szükséges, akkor harmadfokon olyan ítélettel zárul majd, amely a vádhatóságot igazolja.

A legfőbb ügyész kritikát fogalmazott meg a bíróságok munkájáról. Mint mondta, a másodfokú bíróságok gyakran olyankor is visszaküldik az ügyeket első fokra, amikor lehetőségük lenne rá, hogy a hibákat maguk orvosolják. Ugyanakkor Polt magát nem tartja felelősnek – ahogy fogalmazott –, neki tiszta a lelkiismerete. De az ügyészség munkáját sem bírálta. Bár a vádhatóság vezetője úgy véli, alapos volt az ügyészség vádirata, a Fővárosi Törvényszék 175 oldalas ítélete hemzseg az ügyészség munkáját minősítő kritikáktól. A bíróság, nem mindennapi módon, számtalan ponton semmisíti meg az ügyben eljáró ügyész munkáját. A kihirdetett ítélet szerint az ügyészség többek között a nyilvánvaló tényeket sem vette figyelembe, bizonyos okozati összefüggések bizonyítására még csak kísérletet sem tett, továbbá az ügyészség tanúvallomásokhoz való hozzáállása sértette a tisztességes eljárás elvét is.

– „( ) Ezen vádpont megállapítására nincs mód. Legalábbis jogállamban, ahol a bíróságnak ( ) nemcsak a vádlottra nézve terhelő, hanem a mentő körülményeket is köteles figyelembe venni és értékelésbe vonni.”

– „( ) az ügyészség a vádemeléskor egyáltalán nem vette figyelembe azt, hogy olyan ténybeli alapon nyújt be Biszku Béla ellen vádiratot, amely korábbi alapítéletek tartalma alapján nem foghat helyt.”

– „az ügyész ott követte el a vád szerkesztésekor a legnagyobb hibát, hogy nem vette figyelembe a nyilvánvaló tényeket ( )”

– „( ) az ügyészségnek az alapügyi tanúvallomásokhoz való hozzáállása sérti a tisztességes eljárás elvét ( )”

– „( ) Az ügyész a két korábbi alapítélet, jelen vádirattal szöges ellentétben álló megállapításait nemhogy megcáfolta volna, hanem még csak meg sem kísérelte kétségbe vonni ( )” (H. Cs. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.