Előbb jön egy újabb Aranykéz utca, mint egy terrortámadás?

A lapunknak nyilatkozott szakértő szerint Magyarország nem célpont.

Szemán László
2016. 03. 25. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alvilág is jobban teljesít. Pontosan tudta az a pofátlan rabló, hogy a rendőrök el vannak foglalva az aluljáróban, a metróban az állampolgárok igazoltatásával, a táskák, zsebek kipakoltatásával, arra már nem fog jutni erő, idő, hogy vele is foglalkozzanak – reagált a Magyar Nemzetnek egy belügyi szakértő a bankrablásra és körülményeire. Az elkövetőnél fegyver vagy ahhoz hasonlító tárgy volt, legalábbis jobb kézfejét egy reklámzacskóba dugva szorongatott valamit, ha volt egyáltalán a kezén kívül más is a zacskóban. A férfi a biztonsági kamerák felvételei alapján magabiztosnak tűnt. Besétált, elkért egy marék pénzt, a pénztáros átadott két köteggel, így mintegy 100-200 ezer forintot vitt el, aztán nyugodtan távozott. A kültéri kamerákon még hosszú ideig követni tudták az útját a nyomozók, de hogy merre ment, nem árulják el.

A fegyveres vagy annak tűnő bankrablás Budapest egyik legforgalmasabb csomópontján történt, akkor, amikor a 2-es fokozatú terrorkészültség második napját járatták csúcsra a hatóságok. A bank 200 méteres körzetében, az aluljáróban öt készenléti rendőr tartózkodott gépkarabéllyal felfegyverkezve, a metróban pedig a Terrorelhárítási Központ (TEK) három fegyveres kommandósa. A készenléti rendőrök látszólag találomra állították meg az embereket, igazoltattak, táskákat, zsebeket pakoltattak ki. A felszínen azonban a helyszínelők és a nyomozók megérkezéséig nem láttak rendőrt a járókelők. A Blaha Lujza tér egyébként bűnügyi szempontból a főváros egyik legfertőzöttebb területe, napi átlagban tíz bűncselekmény történik a téren.

Ezek után nem volt váratlan, hogy belügyminiszter, a honvédelmi tárca vezetője és a kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján a 444.hu munkatársa megkérdezte Pintér Sándort, miként fordulhatott elő a Blaha Lujza téri bankrablás, amikor 2-es fokozatú terrorkészültséget léptettek életbe. A belügyminiszter azt mondta: ez nem terrorcselekmény, hanem közönséges bűncselekmény. Pintér szerint a rablások esetében több mint 60 százalékos a felderítés, és biztos benne, hogy a mostani rablókat is el fogják kapni. A hazai terrorelhárítást ért kritikákra azt is mondta, hogy nem történt még terrortámadás Magyarországon.

– Amennyiben a terrortámadás ismérveit szó szerint vesszük, miszerint a támadást azért követik el, hogy valamilyen eredményt kicsikarjanak az adott államtól, a követelést meg is fogalmazzák, a támadás elkövetését el is vállalják, akkor valóban nem volt még terrortámadás Magyarországon – foglalta össze a tudnivalókat a névtelenséget kérő szakértőnk, aki több más szakemberrel együtt állítja: a jelenlegi ismereteik szerint Magyarország nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak. – Jobban tartok egy belföldi szerveződésű terror jellegű bűncselekménytől, mint amilyen például az Aranykéz utcai leszámolás volt, mint a szó eredeti értelmében vett terrortámadástól – tette hozzá forrásunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.