Ezekben a témákban sem lesz népszavazás

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

MTI
2016. 03. 31. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán március 9-én nyújtotta be népszavazási kérdést, amely úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát – a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével – csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?”

Az NVB a „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva tagadta meg a kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítést. Néhány perccel korábban ugyanis már megtagadta egy, az Európai Unióból kilépést célzó kezdeményezés hitelesítését, és mivel a párt kérdése is az uniós csatlakozási szerződésre vonatkozik, a kettő azonos tárgykörűnek tekintendő. Emellett a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik, amelyben szintén nem lehet népszavazást tartani.

Patyi András, a testület elnöke felhívta a figyelmet arra, a kilépésről szóló kérdés az összes, a csatlakozásból fakadó kötelezettség megszüntetését célozza, a Jobbik kérdése pedig a szerződés módosítására irányul, vagyis részben azonos a tárgykörük. Márpedig a népszavazási törvény szerint nem lehet új népszavazást kezdeményezni addig, amíg a korábban benyújtott kérdés jogi sorsa nem rendeződik, az első kérdés „tárgyköri védettséget” teremtett a csatlakozással összefüggő minden kérdésben.

Emellett a kérdés nemzetközi szerződés módosítására irányul, amiről nem lehet népszavazást tartani, és a bizottság szerint nem volt egyértelműen megfogalmazva sem.

A vitában felmerült, hogy tekinthető-e érvényesnek a benyújtás, ha nem a párt törvényes képviselője tette azt, hanem az ő megbízásából az országgyűlési képviselő. Patyi András és Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy a Kúria iránymutatása alapján szigorúan kell venni ezt a kérdést, és benyújtásra csak a párt törvényes képviselője jogosult, de a bizottság tagjainak többsége nem értett egyet ezzel a felvetéssel.

A bizottság két másik népszavazási kérdés hitelesítése ügyében is döntött csütörtöki ülésén. Halász József magánszemély március 7-én benyújtott kérdésének hitelesítését szintén megtagadták. Az a kérdés úgy szólt: „Akarja-e, hogy a Magyar Országgyűlés kezdeményezze Magyarország kilépését az Európai Unióból?”

Az NVB egyhangúlag úgy döntött, a kérdés a csatlakozási szerződésre vonatkozik, ami nemzetközi szerződés, és arról nem lehet népszavazást tartani. Emellett az Alaptörvény több helyen rendelkezik az ország EU-ban való részvételéről, ezért a kérdés burkolt alkotmánymódosításra is irányul, amiről szintén nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB megtagadta az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt népszavazási kérdésének hitelesítését is. A szervezet március 4-én nyújtotta be kérdését: „Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár – aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik –, havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?”

Patyi András jelezte: a javaslat és eredményes népszavazás esetén 10 ezer milliárd forintos kiadás terhelné meg a költségvetést. Hozzátette: a költségvetéssel összefüggő kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, ráadásul a kérdés nem egyértelmű, nem pontos a juttatás fogalma. A bizottság egyhangú döntéssel megtagadta a kérdés hitelesítését.

Az NVB határozatai ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.