Indulatos ünneplés, tüntető pedagógusok

Eső, tüntetés, EU–török-megállapodás, elmaradt bocsánatkérés, megsemmisült bizonyítékok – eseménydús hét áll mögöttünk.

RZ
2016. 03. 20. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei március 15-ei ünnepségeket Orbán Viktor kemény hangvételű beszéde, az esemény környékén kialakult dulakodás és az oktatásról szóló, délutáni demonstráció fémjelezte.

Nem fogjuk engedni, hogy mások mondják meg, kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba – jelentette ki ünnepi beszédében Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Múzeumnál. A kormányfő az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen elutasította a kényszerbetelepítést, jelezte: nem fognak engedni se zsarolásnak, se fenyegetésnek.

Orbán Viktor közölte, „eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot”, hogy „szembeforduljunk és ellenálljunk”, illetve hogy „szövetségeseket gyűjtsünk”, hogy megakadályozzák Európa tönkretételét.

„Pártállásra való tekintet nélkül egységbe hívjuk Magyarország minden polgárát, és egységbe hívunk minden európai nemzetet” – fogalmazott ünnepi beszédében, hangsúlyozva: Európa egységét helyre kell állítani.

A miniszterelnök szerint Európa vezetői és polgárai nem élhetnek többé két külön világban.
Elmondta, összefogással sikerül az egységet helyreállítani, de ha „széthúzunk, elbukunk”. „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. Vagy együtt, vagy sehogy. Ma ez a törvény” – állította.

A Múzeumkertnél – még az Orbán Viktor-beszéd megkezdése előtt – uniós zászlókkal, sípokkal és kereplőkkel felszerelkezett tüntetők köszöntötték a kormányfői beszédre igyekvőket. Az odamondogatásoktól felhergelt két oldal végül odáig jutott, hogy rángatni kezdték és megpróbálták leköpni egymást, válaszul a rendőrség megerősítette a két tábort szétválasztó sávot.

Az oktatási demonstráción Pukli István iskolaigazgató bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, valamint érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte, ezek elmaradása esetére egyórás országos pedagógussztrájkot helyezett kilátásba a Kossuth téren elmondott beszédében. Orbán Viktor egyébként azóta reagált is, nem kért bocsánatot, mondván, ő azt hitte, Pukli csak tréfált.

A 15-ei tüntetésen egyébként a Hősök teréről a Kossuth térre vonulók többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción. A Parlament felé, esernyők alatt vonuló menet elején egy „Tanítanék! Gyermekeink jövője a tét” feliratú transzparenst vittek, amelyen egy kokárda és egy kockás ing is látható volt. Sokaknál táblák voltak, ezeken olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Nem ártani”, „Követeljük a Klik azonnali feloszlatását” és „Autonómiát! Óvodától egyetemig”. A tömegben többször skandálták a „Nem hagyjuk!” és az „Orbán, takarodj!” jelszavakat.

Pukli a Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette: egyik politikai pártot sem tartja hitelesnek, így nem is szerepel – jelenleg – tervei között, hogy induljon a 2018-as országgyűlési választáson. A szakszervezeteknek azt üzente, meg kell látniuk, hogy az erő a Tanítanék mozgalom, ahogy ezt a március 15-ei megmozdulásuk igazolta. Ami az oktatási rendszert illeti, arról azt mondta, nem mindegy, milyen Magyarországon élünk majd 2030-ban, és ez most dől el. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár továbbra sem tárgyalópartner számára, Varga Mihály nemzetgazdasági, illetve Lázár János kancelláriaminiszter viszont igen. Sőt, akár „Orbán Viktor is jöhet” – nyilatkozta.

Pénteken sikerült az Európai Uniónak megállapodnia Törökországgal, így vasárnaptól az EU-ba papír nélkül érkező migránsokat és menekülteket visszaküldik, az unió pedig ellenőrzött körülmények között megkezdi majd a szíriai menekültek befogadását.

Törökországból 72 ezer szíriait fogadna be az EU, és a programot leállítják, amennyiben ezt a számot elérik. Ellentételezésképpen az Európai Unió júniustól vízummentes beutazást biztosítana a török állampolgároknak, amennyiben Törökország ennek feltételeit teljesíti, és a Törökországnak nyújtandó támogatás összegét, amely a menekültválság kezelésében segítene, hárommilliárd euróról hatmilliárd euróra emeli. A megegyezés érdekében az EU vezetői abba is belementek, hogy a Törökországgal korábban megállított csatlakozási tárgyalásokban további „fejezetet” nyitnak meg.

A csereprogram során befogadott menekülteket – egyelőre úgy tűnik – önkéntes alapon fogadnák be az egyes uniós országok. Orbán Viktor a megállapodás után tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor arról beszélt, ebben az ügyben a nagy csata még hátravan.

Nyilvánosságra hozta a Bors azokat a videókat, amelyeken az látható, hogy a népszavazási kérdés benyújtásának napján először a kopaszok két főnöke érkezett meg a zárva tartó Nemzeti Választási Irodához. Ez volt az az eset, amikor szocialista politikusokat akadályoztak meg bőrfejűek abban, hogy elsőként adják le népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi zárva tartásról. Ez azért lényeges, mert hasonló téma esetén az NVI csak a sorrendben elsőként érkezett beadványt vizsgálhatja.

A videó tanúsága szerint miután újabb kopaszok érkeztek, az egyik főnök elkezdte átadni a mappákat a többieknek. Mindezek után Nyakó István, Lukács Zoltán és egy harmadik személy érkezett a helyszínre, hogy leadja saját kérdését, azonban az épületet egyikük sem tudta megközelíteni a kopaszok miatt.

A videó szerint Erdősi Lászlóné – akit a kopaszok segítettek – csak egy órával később érkezett meg a kísérőjével, akit a kopaszok már nem küldtek hátra, hanem előreengedték, Nyakóék viszont kint rekedtek. Később a politikus újra megpróbált belépni az épületbe, a kopaszok főnöke azonban belépett elé, és félretaszította, így csak később sikerült bejutnia.

Megsemmisült a Rogán Antal polgármestersége alatti belvárosi ingatlaneladások rendőrségen lévő listája – állítja Juhász Péter.

Az Együtt alelnöke a Facebookon osztott meg egy dokumentumot, amely szerint az adatokat tartalmazó CD megsérült, ezért nem tudják elküldeni a bíróságnak. A nyolcszáz ügyletből álló összesítést még a belvárosi ingatlaneladások miatt indult nyomozás során állította össze a rendőrség. Juhász Péter szerint a listából kiderült volna, hogy az önkormányzat adott-e el ingatlanokat büntetett előéletűeknek vagy sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.