Kitiltotta néhány közlekedési társaság a mopedeseket

Biztonsági okokra hivatkoztak. Az érdekképviseletek tiltakoznak.

MTI
2016. 03. 01. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a lapnak elmondta: vannak olyan közlekedési társaságok is, amelyek évek óta gond nélkül szállítják a mopeddel közlekedő mozgássérülteket. A biztonsági aggályokra nem a mopedesek kitiltása a megoldás, hanem az, ha megteremtik a biztonságos közösségi közlekedés feltételeit.

Kerekes székkel bárki igénybe veheti a járműveket. A MEOSZ szerint azonban azért használják a mopedet, mert az felel meg leginkább a körülményeiknek, állapotuknak, az útviszonyoknak. Az egészségbiztosító vagy mopedet, vagy kerekes széket támogat. Ezek azonban több százezer forintba kerülnek, az érintettek nem tudják a második segédeszközt önerőből megvásárolni maguknak.

A MEOSZ ágazatközi egyeztetést kezdeményezett, amelyen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának képviselői is részt vettek. Hamarosan részletesen átbeszélik a szövetség javaslatait, megvizsgálják, milyen jogszabályváltozásokra van szükség ahhoz, hogy az egész ország területén egységesen garantálni lehessen a mozgássérült emberek biztonságos közlekedéshez való jogát – írta az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.