Lázár: Pukliék hozzáállása óvodás

A Kormányinfón nemcsak a Tanítanék mozgalmat, hanem a Városligetért tüntetőket is kritizálta.

MNO
2016. 03. 31. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár azt mondta: nincs konkrét információ az Iszlám Állam fenyegetéséről, de a kormány meggyőződése szerint a rendőrség és a hadsereg számára minden eszközt biztosítani kell a terrorellenes harchoz, ezért egy terrorellenes akciótervet dolgoztak ki. Lázár szavai lapunk értesüléseit igazolták, miszerint a Belügyminisztérium után a honvédelmi tárca is egyeztet az ellenzéki pártokkal pénteken.

Lázár elmondta, hogy a kormány követi az uniós–török megállapodás végrehajtását. Úgy látják, ez egyelőre akadozik, ezért is kiemelten fontos, hogy az ország határainak védelme kifejezetten erős legyen. Hangsúlyozta: noha jelenleg „kvótacsend” van az unióban a terrorveszély miatt, amikor az EU–török megállapodás mechanizmussá válik, akkor a kvótákat is megpróbálják működésbe hozni. Megerősítette, hogy a kormány kitart az ügyben a népszavazási kezdeményezése mellett. Hozzátette, a titkosszolgálati információk is megerősítik a migránsok és a terrorizmus közötti összefüggést.

A minisztert kérdezték a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozásáról. A lépést azzal indokolta, hogy a lehetőségét is szeretnék kizárni annak, hogy akár csak egy fél mondat is elvesszen a szolgálatok között, mert ezt senki nem engedheti meg magának.

Lázár szerint bár a pedagógusok demonstrációjának az volt a célja, hogy egy órára leálljon az ország, ez nem jött össze. Mint mondta, tiszteletben tartják a demonstrálók véleményét, és nem becsülik le őket, annak ellenére, hogy  a 3200 iskolából 100-ban volt tiltakozás. „Tiszteletben tartjuk a tiltakozók véleményét, de helytelennek tartjuk, hogy a politikát beviszik az iskolába” −  mondta.

Lázár „óvodásnak” nevezte Pukliék hozzáállását, hogy a kormánnyal folytatott tárgyaláson ne legyenek ott a kamarák, illetve azok a szervezetek, amiket releváns szereplőknek tart a kormány, Pukliék azonban nem. Hozzátette, hogy csak a tárgyalás lehet megoldás, azonban nem tudja, miért zavarják Pukliékat a köznevelési kerekasztal szereplői.

Egy újságírói kérdésre Lázár elmondta, hogy az Emmi struktúrája 2018-ig nem fog változni, azt viszont nem árulta el, hogy mi lesz a Klik új neve. A kormány még nem döntött a fenntartó sorsáról, de a magyar állam nem fog lemondani a fenntartói jogokról.

Az első elszámolási időszak az unióval 2017 nyaráig fog tartani; tisztázni kell a kérdéses pontokat, mondta Lázár. 623 milliárd a keret, amiből a hat vitás ügyet kezeli a kormány. Az aszfaltkeverőügyben 125 milliárd forint, az Öveges-programban 2,1 milliárd forint, a regionális operatív programban 36 milliárd forint kifizetése kérdéses. Az összes ki nem fizetett összeg 201 milliárd. A miniszter szerint ha a tárgyalások végén az egész összeg jóváírását megtiltják Magyarországnak, a keretből akkor is könnyen finanszírozható. Hozzátette, az uniós források 108 százalékát kötötte le a magyar kormány.

A hat ügy teljesen szokványos ügy, ami rossz hír a Soros György által pénzelt szervezeteknek, mondta a miniszter, mert minden rendben zajlott a pályázati pénzek körül, szó sincs korrupcióról az EU-s pénzek tekintetében. Azt is mondta, hogy ha ennyit érnek Soros György kormánnyal szemben felállított seregei, akkor érdemes lenne megfontolnia a le- és kivonulás lehetőségét. „Ideje volna kivonulniuk Magyarországról azoknak, akik mindennap azért kapják a pénzüket, hogy a jelenlegi keresztény-konzervatív kormánnyal szemben a korrupció vádját bebizonyítsák” − mondta.

A csok iránt eddig 24 ezren érdeklődtek, 2500 kérelmet fogadtak be a bankok, és kétezren kapták meg a támogatást, tájékoztatta az újságírókat Lázár.

Eddig 47 ezer hektár termőföldet árvereztek el, körülbelül 10 ezer család jutott földhöz, jelentette be Lázár. Csütörtökön zárult le a földárverések második szakasza. Lesz harmadik kör is, de még nem tudni, mikor. Ennyi pénzt még sosem kapott semmiért nyílt árverésen a magyar állam – jelentette ki Lázár, aki szerint kifejezetten sikeres, hogy az árveréseken a földek 50 százaléka elkelt.

Az Ab csütörtökön mondta ki: alkotmányellenes az MNB adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása. A testület elutasította ugyanakkor az államfő postatörvénnyel kapcsolatos, hasonló jellegű indítványát. Lázár János úgy reagált a határozatra, hogy tanulmányozni fogják.

Az MNB-törvény ügyében előzetesen azt mondta: ha az Ab döntése, annak indoklása hagy lehetőséget rá, akkor a parlamentnek meg kell vizsgálnia, lehet-e alkotmányosan rendezni a kérdést. A postatörvénnyel kapcsolatos döntés viszont nagy siker – mondta –, mert azt jelenti, hogy vannak olyan állami cégtulajdonban lévő üzleti információk, amelyeknél az állam üzleti érdeke előbbre való, mint a nyilvános információhoz való jog.

A Liget-projektre kitérve kijelentette: a legfontosabb pont a Városliget zöldfelületének a rehabilitációja. „Intellektuális nép lévén az alkotási vágy óriási, és a zöldfelületek rovására a múzeumépítők előrehaladtak” – mondta, de a programnak akkor is fontos eleme, hogy a zöldfelületet rehabilitálják, így azt mondani, hogy a Liget állapota ideális, az erősen barokkos túlzás.

Furcsának nevezte, hogy harminc éve nem zavar senkit, hogy a Városliget közepén van egy gusztustalan parkoló és egy út, ami összeköti az M3-ast a Hősök terével. Szerinte a tiltakozóknak, ha komolyan gondolják, amit gondolnak, ez ellen kellene tiltakozniuk már holnap.

A Nyugati pályaudvarhoz tervezett zöldfelülettel nagyjából 20 hektárral növekedik a Liget területe. Noha a Nyugati kiváltására nincs megoldás, a Délit viszont Kelenföld ki tudná váltani, az ehhez szükséges beruházásokról még nincs döntés, mondta.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban leszögezte: a kormány lezártnak tekinti a kérdést, a választóknak kell eldönteni, hogy kívánják-e felülvizsgáltatni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor jelezte: a statisztikák cáfolják a kereskedők aggodalmát, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis folyamatosan és egyre jobban növekszik. Az emberek 3-4 százalékkal költenek többet a vasárnapi boltzár óta – fejtette ki. Visszautasította azt is, hogy csökkent volna a munkahelyek száma: „Ez nem igaz, több ezer új munkahely jött létre.”

Nem lesz kétéves költségvetés, válaszolta Lázár egy újságírói kérdésre. A kormány eddig egy alkalommal tárgyalt a 2017-es költségvetés elveiről, és legközelebb április 4-én foglalkozik a büdzsével, ami egyéves költségvetés lesz. Lázár azt is bejelentette, hogy a szanálás után a Magyar Külkereskedelmi Bankot el akarja majd adni a kormány.

A kormány két lépésben átalakítja a Magyar Államkincstárat (MÁK), ezt követően a szervezet végez minden állami kifizetést – jelentette be. A változások határidejeként 2016 és 2017 nyarát jelölte meg, és közölte: minden más kifizető ügynökség megszűnik.

A MÁK fizet ki minden egészségpénztári vagy nyugdíj-biztosítási pénzt, a szakpolitikai feladatok pedig maradnak a tárcáknál, a szervezetnél személyi változások is várhatók ismertetése szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.