Lázár szerint megéri duplán fizetni

Offshore-cégeknek fizet az állam többszörös hozamot – Lázár szerint ez az „olcsó forrás”.

Wiedemann Tamás
2016. 03. 19. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, ezzel aligha van tisztában Lázár János. A Miniszterelnökség tárcavezetője ugyanis azzal védi a magyar letelepedési államkötvényprogramot, hogy az megérte a magyar adófizetőknek. Lázár a csütörtöki kormányinfón fogalmazott úgy, hogy a „letelepedési kötvény sikeres pénzgyűjtő akció volt, mivel olcsón jutott forráshoz a magyar állam”. Ez azonban nem felel meg a valóságnak.

A letelepedési kötvények után hazánk jelenleg kétszázalékos hozamot fizet, miközben a másodpiacon jóval olcsóbban vásárolható hasonló típusú állampapír. Mint ismeretes, a letelepedési kötvényeket euróban bocsátja ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), futamidejük öt év. A hasonló futamidejű euróalapú magyar állampapírok ugyanakkor 0,8 százalékos hozammal forognak a másodpiacokon.

Amikor 2013-ban a program elindult, még nem volt ritka az öt-hat százalékos kamat sem, 2014 novembere óta (a decemberi kisebb megugrást kivéve) azonban stabilan két százalék alatt van a hozam, vagyis az elmúlt bő egy évben egyáltalán nem érte meg ilyen drágán árusítani a kötvényeket. (A jogszabály egészen pontosan úgy szól, hogy a letelepedési kötvény kamatlába a kötvény kibocsátásakor az öt évhez legközelebb álló hátralévő futamidejű, euróban denominált, a magyar állam által kibocsátott kötvény másodpiaci hozamánál 1,5 százalékponttal alacsonyabb, de legalább két százalék.)

További furcsaság, hogy nem a külföldi befektető kapja a kamatot, hanem azok a közvetítőcégek, amelyek engedélyt kaptak az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottságától a papírok forgalmazására. Jelenleg hat vállalkozás értékesíthet letelepedési állampapírt, amelyek egy kivételével olyan offshore helyszíneknek tartott országokban vannak bejegyezve, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus és Liechtenstein.

A letelepedési kötvényprogram lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 93 millió forint) névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

Az ÁKK ugyanakkor diszkontáron bocsátja ki a kötvényeket, azaz hiába ad 300 ezer eurót a külföldi a közvetítőcégnek, utóbbi csak mintegy 271 ezer eurót utal át az államnak, ami öt év után fog 300 ezret érni. A közvetítőcég a kamaton közel 29 ezer eurót nyer, amit lényegében lejáratkor a magyar adófizetők állnak, miközben 45–60 ezer eurós szolgáltatási díjat is kérnek a közvetítők a külföldiektől.

Csupán egyetlen állampapír értékesítésekor 23–27 millió forint bevételre tesznek szert a cégek, ami óriási összegnek számít.

A letelepedési program indulása óta idén februárig 3538 kötvényt adtak el, lapunk számítása szerint 81–97 milliárd forintot kerestek csak a közvetítőcégek ezen az ügyleten.

A Heti Válasz szerint a sokmilliárdos letelepedési bizniszben nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne valamilyen módon kapcsolatba hozni a kormányfő és vezető fideszes politikusok tanácsadójával, Habony Árpáddal, miközben felvetődik Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerepe is, hiszen ő terjesztette az Országgyűlés elé a letelepedési kötvények forgalmazását lehetővé tevő törvénymódosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.