Megint túlzsúfoltak a hazai menekülttáborok

Körmenden két héten belül használatba vehető lesz a befogadóállomás.

Buzna Viktor
2016. 03. 02. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért a migráció „fogalma és érzése is Röszkére”, a helyiek aggódnak az egyre nagyobb számban érkező illegális határátlépők miatt. – Pár hónap szünet után most közel hasonló a helyzet, mint amilyen tavaly volt – mondta lapunknak a település polgármestere. Borbásné Márki Márta kifejtette, mivel az utóbbi hetekben ismét sokan érkeznek Szerbia felől Magyarországra, attól tartanak, hogy visszatérhetnek azok a „kemény és nehéz” idők, amilyennel tavaly, illetve 2014-ben is szembesültek.

A rendőrség adatai szerint az utóbbi másfél hétben alig volt olyan nap, amikor száznál kevesebb migráns lépte át a magyar–szerb zöldhatárt. Igaz, hogy hétfőn csak 78-an, vasárnap pedig 60-an érkeztek, ám előtte szinte folyamatosan meghaladta a százat a számuk, a legtöbben, 237-en február 21-én léptek magyar területre.

A rendőri és katonai jelenlét a korábbinál jóval erősebb ugyan a térségben, helikopterekkel is járőröznek, de a röszkei polgármester szerint nem tudnak egyszerre jelen lenni mindenhol. Ezt kihasználva a menedékkérők már nemcsak a kerítést megrongálva, hanem a csatornákon, illetve a Holt-Tiszán át is érkeznek, vagyis azokon a helyeken, ahová nem lehetett kerítést építeni – mondta Borbásné Márki Márta. Szintén dél-alföldi, határ közeli probléma a nagyfai menekülttábor bezárása. Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre a Belügyminisztériumnál annyit közöltek, a nagyfai állomásra vonatkozó kérdések idő előttiek, azok csak „a kormány döntését követően válaszolhatók meg”. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pedig lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a hozzájuk tartozó állomásokon jelentősen megnőtt a menedékkérők száma.

– A nyitott befogadóállomásaink kapacitása normál esetben 981 fő, az őrzött központoké 488 fő – írták. Előbbiekben, azaz Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán a tegnapi adatok szerint 1159-en voltak, míg az őrzött központokban, tehát Nyírbátorban, Békéscsabán és Kiskunhalason 444-en.

– Körmenden várhatóan két héten belül ismét használatba vehető az ideiglenes nyitott befogadóállomás, a sátrak felállítása ugyanis önmagában még nem jelenti a használhatóságot – közölte tegnap lapunkkal a Belügyminisztérium. A nyugat-magyarországi városban tegnap kezdték meg a 300-500 fő befogadására tervezett sátortábor építését. Szentgotthárdon ugyancsak nagyjából 300 fős tábort építenek ki, ott azonban „az időjárási és a talajviszonyok alakulásától függ az ideiglenes befogadó állomás használatba vétele”. A magyar– osztrák határon lévő településeken már tavaly ősszel kiépítettek ideiglenes táborokat, de azokat érdemben nem használták.

– Danke schön, wiedersehen – búcsúzott távoztában egy csapat osztrák törzsvendég a Szentgotthárd központjában található Corso kávézóban. A hely látszólag tudatosan illeszkedik a nyugat-magyarországi város arculatához: a német nyelv itt is elsőbbséget élvez, még a bécsi szecessziós dekoráció is az osztrák vendégek kegyeit keresi. A parkolóban, ahogy az utcákon is, többségében BMW-k és Mercedesek állnak, szinte kivétel nélkül osztrák rendszámmal. Nem meglepő, hogy a központtól pár száz méterre tervezett menekülttábor ötlete a helyiek között nem aratott osztatlan sikert.

– Tavaly nyáron a hatóságok már mindkét városban felállítottak sátortáborokat. Ha megint idehozzák őket, a helyiek megkeserítik az életüket – mondta a Corso kávézó vezetője. Nagyné Ungár Brigitta szerint Szentgotthárd az Ausztriából fogorvoshoz, fodrászhoz átjáró turistákból él. Ha pedig ők megijednek, a város fő bevételi forrásának vége. A vendéglátós szavaiból úgy tűnt, a város lakói elszántak lehetnek, ha érdekeiket kell képviselniük. – Nem hiányzik a városnak a balhé, de az senkinek sem tetszik, hogy a hétfői hírekből kellett értesülniük a menekülttábor újranyitásáról – tette hozzá.

– Senki sem örül a menekülteknek, de van, amikor az ország érdekeit kell szem előtt tartani – ezt már Huszár Gábor, a város polgármestere mondta megkeresésünkre. – Tavaly szeptemberben a kormány több megyére kihirdette a válsághelyzetet – folytatta Huszár Gábor, amikor megkérdeztük: miért fogadja ismét Szentgotthárd a menekülteket. Abban azonban a polgármester már nem volt biztos, hogy a válsághelyzet Vas megyében még mindig érvényben van-e. Ahogyan arra sem tudott válaszolni, mikor készül el a menekülttábor és meddig tartják fenn. Huszár Gábor szerint a Jobbik gerjeszti az indulatokat, a párt helyi képviselői pártpolitikai célokra használják fel a botrányt.

A körülbelül húsz kilométerre lévő Körmenden már biztosra ment a kormány, itt a Belügyminisztériumhoz tartozó rendészeti szakközépiskola területén tegnap felállították a sátortábort. Óvatosabban is nyilatkoztak a helyiek, a sarki kocsmától a trafikosig, senki nem adta nevét véleményéhez.

– Mindent eldöntenek fent, minket nem kérdez meg senki – mondta egy a tábor mellett sétáló férfi, aki szerint a körmendi polgármester nem áll ki a helyiek mellett. – Szentgotthárd közelebb van a határhoz, miért nem oda viszik őket? – kérdezte. Szerinte a turizmus Körmend számára is fontos, tavaly nyáron a városon átvonuló menekültek látványa azonban elriasztotta a turistákat.

– Körmend jogkövető, konstruktív és empatikus közösség – írta közleményében Bebes István polgármester, akivel a fővárosban akadt elfoglaltsága miatt nem tudunk a helyszínen találkozni. A város vezetője azt állította, hétfő reggel kapott hivatalos megkeresést a Belügyminisztériumtól, ezt követően rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. Lábodi Gábor, a Jobbik Vas megyei sajtófőnöke viszont úgy látja, Körmend és Szentgotthárd polgármesterének hozzáállása rossz, a helyi emberek megélhetését teszik kockára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.