Orbán szerint a magyar diplomácia elérte céljait

„A legnagyobb veszélyt kibekkeltük” – fogalmazott a miniszterelnök.

MTI
2016. 03. 18. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A legnagyobb veszélyt kibekkeltük” – fogalmazott a miniszterelnök, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet.

Hozzátette: minden egyes, a menekültek áttelepítési rendszerére vonatkozó pontnál külön és hangsúlyosan szerepel az, hogy az abban való részvétel önkéntes. A céljainkat ezzel elértük – húzta alá a miniszterelnök.

Kijelentette: az elmúlt fél év legnagyobb sikere az a politikai döntés, amely szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonalon már a törökökkel való megegyezést megelőzően visszaállították a határellenőrzést.

Hozzátette: a pénteki uniós–török megállapodásra azért volt szükség, mert a migránsáradatot a nyugat-balkáni útvonal ellenőrzésével a görög–macedón és a görög–bolgár határon sikerült megállítani, ezért a helyzet Görögországban tovább romlott. Ezt mindenáron meg kell akadályozni, és ha nincs uniós összefogás, akkor Görögországot el is veszthetjük, mint stabil uniós országot – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását. A kulcsország azonban jelenleg Macedónia, amelynek minden segítséget meg kell adni határvédelmi képességének fenntartására.

A kormányfő utalt arra a magyar diplomáciai célra is, hogy Ukrajna – mint arról Brüsszelben előzetes egyezség született – előbb jut vízummentességhez, mint Törökország.

Kiemelte: sikerült előrelépni az ukrajnai vízummentesség kérdésében is, ami Magyarország számára baráti, politikai és erkölcsi kérdés. Magyarország úgy gondolja, hogy az ukrán népnek segítségre van szüksége, és a legnagyobb segítséget a vízummentes uniós beutazás engedélyezése jelenti.

 

Hangsúlyozta továbbá, hogy a létrejött egyezmény, a Törökországnak nyújtandó pénzügyi támogatás keretében Magyarország semmilyen olyan pénzügyi kötelezettséget nem vállal, amely elviselhetetlen terheket róna az országra.

Az elfogadott megállapodás érelmében a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg a tagállami vezetők, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor – közölte Orbán Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.