Újabb tragédia a pszichiátrián – Ki a hibás?

A család szerint a kórház nem törődött a gyermekükkel.

Ambrus Vilmos
2016. 03. 07. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyilkos lett egy beteg az egri pszichiátrián: egy 26 éves fiatalember a szobájában felakasztotta magát. Egyelőre nem derült ki pontosan, mikor történt a tragédia, annyit viszont tudni, a fiú néhány hete került a kórházba, mert depressziós volt és kezelésre szorult. A fiatalember édesapja a TV2 Tények című műsorának nyilatkozva az intézmény dolgozóit hibáztatta a történtekért. Az apa szerint gyermeke nem kapott megfelelő kezelést.

Felidézte, hogy a fiút ágyhoz bilincselték, de az is megtörtént, hogy az egyik ápoló a lábát rugdosva ébresztette a fiatalembert; amikor ezt az apa szóvá tette, a főorvos leszidta. Elmesélte azt is, hogy a főorvos nem hallgatta meg, amikor gyermeke problémájáról akart neki beszélni. A fiáról azt mondta, a barátnője elhagyta, nem volt munkája, depresszióban szenvedett, ugyanakkor nem fogyasztott kábítószert, csak a betegségére felírt gyógyszereit szedte. Az apa elbeszélése szerint a kórház nem adott felvilágosítást a családnak a történtekről.

A szülők szerint gyermekük most is élne, ha az ápolók munkaidőben nem a Facebookon lógnak vagy nem a körmüket festik. „A fiú nővére találkozott vele utoljára. Másnap az apa ment volna be a kórházba, de telefonáltak, hogy György meghalt, felakasztotta magát a szobájában. Az apa azt mondja, a kórház azóta sem adott nekik felvilágosítást. A család szerint a kórház hibája, hogy a fiuk meghalt, ezért feljelentést tettek a rendőrségen.”

Az intézmény csupán annyit közölt, nem hibáztak, és a sajnálatos eseménynél valószínűsíthető, hogy külső körülmények játszottak szerepet. A közlemény szerint az öngyilkosság olyan intim helyen történt, ahol a nővérek nem tartózkodhatnak.

Nem ez volt az első olyan tragikus eset, ami egy pszichiátrián történt. Még 2009 elején a János-kórházban egy 35 éves beteg megütötte 83 éves betegtársát, aki elesett, beverte a fejét, és meghalt. A Merényi Gusztáv-kórház pszichiátriai részlegén egy gyilkosság, egy öngyilkosság és egy öngyilkossági kísérlet történt a közelmúltban. Tavaly október végén a zárt osztályon az egyik beteg éjjel megölte egyik társát a zsúfolt kórteremben. Nem sokkal ezután az egyik beteg öngyilkossági kísérletet követett el: kiugrott ugyanabból a kórteremből, ahol pár nappal korábban a gyilkosság történt. Eltört a gerince, napokig az intenzíven ápolták. Kiderült az is, hogy a múlt évben történt egy másik haláleset a zárt osztályon, amikor az egyik beteg berúgta a nővérszoba ajtaját, és kiugrott az ablakon. A kórház belső vizsgálatai mindent rendben találtak a történtekkel kapcsolatosan.

A Merényi pszichiátriájáról egyébként tavaly nyáron Székely László alapjogi ombudsman lesújtó állapotokról számolt be egy vizsgálat során. A jelentés szerint az egyik beteget radiátorhoz kötözték, a mosdóhelyiségekből pedig folyt a szennyvíz, amely több kórtermet is elárasztott. A pszichiátrián azóta fejlesztésekbe kezdtek: kamerákat helyeznek el a kórtermekben, új rácsokat és törésbiztos ablakokat szerelnek fel, hogy ne történhessenek további tragikus esetek, és felújítják a vizesblokkokat is. A fejlesztésekről szóló hírt ugyanakkor némileg árnyalja, hogy mindössze 40 millió forint áll rendelkezésre erre a célra.

Korábban beszámoltunk arról, az országban több kórházban is régi épületekben, rossz körülmények között kezelik a pszichiátriai betegeket. A Nyírő Gyula-kórházban az addiktológiai osztály egy százéves épületben működik, amit azóta nem renováltak. Rendkívül korszerűtlen körülmények között vannak elhelyezve a betegek, és hasonló viszonyok közepette dolgoznak az orvosok, nővérek. A 250 fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteg embert gondozó Debreceni Terápiás Házról – mint ahogy azt lapunk megírta – egy ombudsmani jelentés megállapította, hogy nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, a vécé előtt sorba kell állni, a férfiellátottakat is nők mosdatják, a zuhanyzók még függönnyel sincsenek leválasztva. A jelentés szerint az intézményben belülről nem nyitható, felnőtteknek való rácsos ágyat is alkalmaztak, és nőket csak akkor vettek fel, ha a fogamzásgátláshoz beleegyezésüket adták.

Azt, hogy a hazai pszichiátriai ellátás számos sebből vérzik, nemcsak az intézményekben uralkodó állapotok, hanem a törvényi szabályozás is mutatja. Még 2014 nyarán történt az úgynevezett combinós gyilkosság, amikor is egy zavart férfi a villamos alá lökött egy idős nőt Budapesten, a Margit híd budai hídfőjénél. Az asszony a helyszínen meghalt. A gyilkosságot elkövető férfi hajléktalanként élt, agresszívnek ismerték, a gyilkosság előtt egy nappal engedték ki a pszichiátriáról. A János-kórházban kezelték, az intézményben vizsgálat indult a történtek után. Az eset felvetette annak kérdését, megfelelő-e a pszichiátriai betegekre vonatkozó szabályozás. Tunyi Tünde, a Szent János-kórház pszichiátriai osztályának főnővére januárban arról beszélt lapunknak, a pszichiátriai osztályokon a törvényi szabályozást követve csak akkor korlátozzák a betegeket a szabad mozgásban, ha a saját és környezetük érdekében indokolt. Elmondta azt is, jelenleg ha egy beteg zárójelentéssel távozik a kórházból, semmi sem kötelezi arra, hogy később megjelenjen a pszichiátriai gondozóban, ahol figyelik a gyógyszerezését, segítik a további ellátását, és a visszaesés megakadályozásában is segítenek. Hasonlóan nyilatkozott még a combinós gyilkosság után Vizi János pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet jogi és forenzikus osztályának vezetője. „Ma Magyarországon az egyik leglazább a veszélyes pszichiátriai betegekre vonatkozó szabályozás az egész Európai Unióban. Valakit vagy bezárnak egy kórházba, vagy kiengedik, és akkor csak rajta múlik, hogy szedi-e a gyógyszereit, eljár-e kezelésre. Átmenet a kettő között nincs, ez pedig életveszélyes” – mondta a szakember a 444.hunak. Megemlítette, hogy ha valakit bevisznek a pszichiátriára, mert mondjuk zavartan viselkedik az utcán, agresszív vagy veszélyes saját magára, akkor 72 órát lehet bent tartani. Ezután egy bíró, főleg az orvosszakértő javaslata alapján dönti el, hogy bent tartható-e tovább akarata ellenére, vagy sem.

A probléma ezzel az, hogyha valaki tudja, hogy kell viselkedni ilyen szituációban, és ha 72 órán keresztül képes „megjátszani”, hogy nincs vele probléma, akkor elengedik. A megfigyelést nem lehet meghosszabbítani, a pszichiáter nem fér hozzá olyan adatokhoz, mint például büntetett előéletű-e a beteg, vagy követett-e már el erőszakos bűncselekményt. A veszélyesnek gondolt beteget Magyarországon vagy bezárják, vagy elengedik, átmeneti megfigyelésre nincs lehetőség.

A 2009-es gyilkosságnál hasonló problémák merültek fel. A társát megütő 35 éves férfi szintén agresszív hajléktalan volt, aki miatt már a történtek előtt néhány nappal a rendőrség segítségét kérte a kórház, de a hatóság nem tudott őrt állítani mellé. „Az ápolt személyi szabadságát csak a jogszabályi feltételeknek megfelelően lehet korlátozni, vagyis legfeljebb két órán keresztül lehet ágyhoz rögzíteni. Ezt meg is tettük” – nyilatkozta akkor a kórház orvos-igazgatója.

A magyar pszichiátria ellátás egy másik, az előzőeknél semmivel sem kisebb gondja a létszámhiány és az alacsony bérezés. Tunyi Tünde ezzel összefüggésben elmondta, a rossz körülmények nem vonzzák az új munkaerőt, és régóta nincs már kiemelt bérpótlék a szakmában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.