Lasszóval fogott szakápolók

Sok magányos, szegény sorban élő pszichiátriai betegnek a kórházi dolgozók visznek papucsot, élelmiszert.

Kuslits Szonja
2016. 01. 25. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes pszichiátriai betegségek – például a skizofrénia vagy a bipoláris zavar – végigkísérik a beteg egész életét. Ők azok, akik vissza-visszatérő páciensek az ország pszichiátriai osztályain, sokakat már ismerősként köszöntenek a szakápolók – mondta lapunknak Tunyi Tünde, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának főnővére. Intézményükben több olyan beteget is kezelnek, aki nehéz körülmények között él, nincs állása, családja. Nekik a dolgozók otthonról visznek papucsot, köntöst, olyan használati tárgyakat, amire szüksége lehet a páciensnek. A főnővér pályafutása alatt több ezer beteggel találkozott, és számtalan szakember képzésében vett részt. Pályája kezdetén, 18 évesen még általános ápolóként dolgozott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház pszichiátriai osztályán. – Sok betegre emlékszem abból az időből, olyanok voltunk, mint egy nagy család. A pszichiátrián belül az ápolók és az orvosok kapcsolata nem olyan, mint más osztályokon, hiszen nincs az a szigorú, hierarchikus rend, és a betegekkel is egészen más a viszony – fejtette ki lapunknak a főnővér.

A magyar pszichiátriai ellátással kapcsolatban elmondta: a helyzet nem túl rózsás, mindenhol küzdenek a létszámhiánnyal, az alacsony bérekkel; jó pár éve már nincs kiemelt pótlék sem, ami korábban megtartó erejű volt a szakmában, hiszen akár 30 százalékkal is többet lehetett keresni. – Legalább volt utánpótlás, mert a fiatalok eljöttek a bérért, és aki alkalmas volt, és tetszett is neki a munka, az maradt. Mára ez megszűnt. Ahogy lehet, próbáljuk motiválni az ápolókat; de több pénzt nem tudunk adni nekik – mesélte Tunyi Tünde. A fizetések a pszichiátrián is a közalkalmazotti bértábla szerint alakulnak: az ápolók kezdő bére bruttó 90 ezer forint, ehhez jönnek a pótlékok. A diplomás ápolók 122 ezer forintot kaphatnak az első években, illetve a pótlékokat. Utóbbi az ügyeleti vagy éjszakai, s az ágy melletti pótlékot foglalja magába, ami mindenkinél különböző. A kiemelt bérpótlék összege ugyancsak a bruttó keresettől függött.

A főnővér tapasztalatai szerint lasszóval kell fogni a szakápolókat, gyakorlatilag folyamatosan lehetne felvenni embereket. – Már harminc évvel ezelőtt is az volt a trend, hogy a pszichiátria a perifériára szorult, keveset invesztáltak bele, és a rossz körülmények nem vonzzák az új munkaerőt. A helyzet azóta sem változott, ráadásul az infrastruktúra egyre elavultabbá válik.

A finanszírozási nehézségekkel kapcsolatban megjegyezte: előfordul, hogy egy beteg ellátása például 150 ezer forint, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak 100-110 ezer forintot finanszíroz. Ebből az összegből kell kigazdálkodni az eszköz- és gyógyszerellátást, és a béreket is. Küzdenek azért is, hogy itthon is legyen kötelező a gondozásba vétel azért, hogy menedzselni tudják a betegek útját – mondta Tunyi Tünde. A pszichiátriai osztályokon a törvényi szabályozást követve csak akkor korlátozzák a betegeket a szabad mozgásban, ha az a saját és környezetük érdekében indokolt. Ez mindig ellenőrzéssel zajlik. A főnővér szerint senkinek nem érdeke, hogy a beteg hosszú időt töltsön a pszichiátrián, ezért csak addig tart a kezelés, ameddig feltétlenül szükséges, de a gondozók szerepe óriási. Mint mondta, jelenleg ha egy beteg zárójelentéssel távozik a kórházból, semmi sem kötelezi arra, hogy később megjelenjen a pszichiátriai gondozóban, ahol figyelik a gyógyszerezését, segítik a további ellátását, és a visszaesés megakadályozásában is segítenek. Ilyen gondozó Budapesten minden kerületben található, és a legtöbb nagyvárosban is elérhető.

Tunyi Tünde arról is beszélt, különlegességnek számít, hogy a Szent János Kórházban a mentális zavarral küzdő édesanyákat nem választják el a babájuktól. A csecsemők vagy a gyermekosztályon fekszenek a lehető legközelebb az édesanyához, vagy napközben hozhatják be a családtagok, ezzel elősegítik a baba-mama kapcsolat korai kialakulását, aminek köztudottan óriási szerepe van a gyermek fejlődésében. Utókövetés is van az intézményben, így később sem maradnak magukra a kisgyerekes családok. A pszichiátria nem beutalóköteles, így aki úgy érzi, hogy valamilyen pszichés problémája van, annak nem szükséges a háziorvoshoz menni, rögtön a legközelebbi ambuláns pszichiátriára mehet konzultációra, onnan utalhatják tovább.

A hazai pszichiátriai helyzetről lapunknak korábban Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház–Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója úgy nyilatkozott, intézményükben évente 4000-4500 beteget kezelnek. A pszichiátriai épület 1997-ben készült el, és bizony ráférne egy teljes felújítás. – A 87 ágyas addiktológiai osztályunk egy százéves épületben van, amelyet azóta nem renováltak. Rendkívül korszerűtlen körülmények között vannak elhelyezve a betegek, és hasonló viszonyok közepette dolgoznak az orvosok, nővérek. Egyelőre a minimálisan szükséges felújításra sem kaptunk pénzt. Az országban az elmúlt öt évben voltak új beruházások európai uniós forrásból a pszichiátria és az addiktológia területén, de ebből a közép-magyarországi régió kimaradt – nyilatkozta a főigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.