Gyilkosság a Merényiben: komoly baj van az ellátással

A pszichiátriai társaság szerint a Merényiben történtek felvetik a kórház fenntartójának felelősségét.

MTI
2015. 11. 02. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Károly, a társaság elnöke közleményében azt írta, a szervezet vezetését és tagságát megdöbbentették a Szent István Kórház és Intézményei Pszichiátriai Központjában napokban történt tragikus események. Hozzátette, a társaság a pszichés betegségben szenvedők és azok hozzátartozói, valamint a kórházi osztályon lehetetlen körülmények között a munkájukat végző szakemberek érdekében követeli, hogy az intézmény fenntartója rendeljen el azonnali és széles körű vizsgálatot az eseményekkel kapcsolatban.

Közölte: a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok a pszichiátria szakmai képviselői által többször hangsúlyozott szükséges fejlesztések, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események. A vizsgálat eredményéről a fenntartónak tájékoztatnia kell a közvéleményt és a Magyar Pszichiátriai Társaságot.

A szervezet azt javasolja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy nyújtson segítséget a vizsgálat lefolytatásában, és arra kérik Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy a hasonló tragikus események megelőzése, az elégséges ellátási feltételek biztosítása érdekében – akár miniszteri biztos kinevezésével – haladéktalanul kezdődjön el a pszichiátriai betegellátás körülményeinek halaszthatatlan fejlesztése.

A közleményben a társaság ismételten felhívja a figyelmet a pszichiátriai ellátórendszer haladéktalanul megoldandó gondjaira: arra, hogy számos intézményben az épületek adottságai, állapota, az ellátás tárgyi feltételei nem biztosítottak az elégséges szintű ellátáshoz sem, a jelenlegi finanszírozási rendszerben a kórházak a működtetés minimális feltételeit sem képesek biztosítani, és önerőből nem tudják megoldani a fejlesztéseket sem.

Kiemelték azt is, hogy a pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd, nincs elég szakorvos és még súlyosabb a hiány a képzett ápolók körében. Emlékeztettek arra: a pszichiátriai ellátás speciális képzettséget, felkészülést igényel, fokozott fizikai és pszichológiai terhelést jelent a dolgozóknak, de a veszélyességi pótlék megszűnése, a túlórapótlékok rossz szabályozása, az ellehetetlenült munkakörülmények tovább ösztönzik az elvándorlást.

Mint írták, a jelenlegi finanszírozási rendszer nem biztosítja az osztályok és a járóbeteg-ellátás biztonságos fenntartását, a fekvőrészlegek és az ambuláns ellátás szakmai szükségletekhez illeszkedő arányának kialakítását. A veszélyeztető magatartású betegek jogait, az állapotuk miatt önmaguk és a környezetük érdekében szükséges korlátozó intézkedések pontosított, joghézagoktól mentes jogi szabályozása – például az ambuláns kezelés elrendelésének lehetősége is – nagyobb biztonságot jelentene mind a betegek, betegtársak, hozzátartozók, mind a személyzet részére – közölték.

Múlt héten az egyik beteg az ágyának vasrácsával agyonverte betegtársát a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáján, a 68 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A hét végén pedig egy beteg ugrott ki a kórház zárt osztályának második emeletéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.