Boldoggá avatott nővérre emlékeztek a Terror Házánál

Salkaházi Sára és nővérei üldözötteket bújtattak a rendházban.

MTI
2016. 04. 17. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségen Granasztói György történész, miniszterelnöki főtanácsadó arról beszélt, hogy 5-6 millióra becsülik a holokauszt zsidó áldozatainak számát, a magyar áldozatok száma több százezer, a Budapesten kívüli zsidóság gyakorlatilag teljesen elpusztult a vészkorszakban.

Hosszú ideig nem lehetett pontosan tudni, hogyan indult el a gyakorlatban ez a rendkívül precízen kivitelezett népirtás – fogalmazott, majd hangsúlyozta: rendkívül bonyolult, mérhetetlenül komplex folyamat volt a holokauszt, amely messze túlmutat a statisztikai adatokon, azokon a tényeken, hogy hányan haltak meg.

Salkaházi Sáráról a történész elmondta: ő a „járulékos részéhez tartozik a holokausztnak”. Az utolsó pillanatban, halála előtt is keresztet vetett, erős keresztény hit volt benne, amely arra buzdította, hogy élete feláldozásával is segítsen – közölte.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a március végén elhunyt Kertész Imre szavait idézte. A Nobel-díjas író gondolatmenetét ismertetve kifejtette: nem érhetjük be annyival, hogy a holokausztban nem volt semmi racionális, így nem is lehet megérteni, mert minél inkább hangsúlyozzuk a holokauszt irracionális mivoltát, annál kevésbé akarjuk megérteni. Pedig nem a történelem érthetetlen, hanem önmagunkat nem értjük, nem vagyunk hajlandók megérteni – mondta.

A főigazgató emlékeztetett: Kertész Imre úgy vélte, az a feladatunk, hogy megértsük önmagunkat, az emberi természetet, hogy megrendüljünk, tapasztalattá lényegítsük át mindazt, ami megtörtént, és ezt a tapasztalatot tudássá formáljuk, mert ez az ember egyedüli eszköze, hogy felülemelkedjen a történelmen. A néhai író szerint a lényeg nem az, ami a zsidókkal esett meg, hanem ami az európai értékekkel történt. Ezért a mai emléknap a jövőről is szól – tette hozzá.

A koncerten közreműködött Lakatos Mónika és a Romengo zenekar, valamint a Parafónia Zenekar.

Salkaházi Sára 1899-ben született Kassán, ott lett tanítónő, majd később újságíró. Két évvel a második világháború kitörése előtt végleg Budapestre költözött, és letette végső fogadalmát a Szociális Testvérek Társasága nővéreként. A rend mintegy ezer üldözöttet bújtatott rendházaiban a második világháború idején, ezek egyikében tartóztatták le Salkaházi Sárát, majd később kivégezték. A vértanút 2006-ban a budapesti Szent István-bazilika előtti téren boldoggá avatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.