Hónapokat késnek az utalások

Noha a Markusovszky-ösztöndíj arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket, többen már fél éve nem kaptak.

Kuslits Szonja
2016. 04. 05. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nettó százezer forintos Markusovszky-ösztöndíj arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket, de a kifizetése messze nem tökéletes, ezért egyre elégedetlenebbek a szakorvosjelöltek. Kokas Bálint rezidens szerint a szerződésben vállaltak a Semmelweis Egyetem részéről egyáltalán nem valósulnak meg, a kifizetések akár 5-6 hónapot is késnek. Erről a vasárnap este közzétett petíciójában számol be, célja, hogy kollektív nyomásgyakorlással előremozdítsák az ügyet. Felhívta társai figyelmét arra, ha ők is hasonló problémát tapasztalnak az ország különböző pontjain, csatlakozzanak. Tegnapi lapzártánkig 51-en írták alá a petíciót. Kokas Bálint a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: a rezidensek megélhetése függ az ösztöndíjtól, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke lapunknak az ösztöndíjak elmaradása kapcsán elmondta: már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyalnak a megoldásról, és remélhetőleg hamarosan kihirdetik azt a jogszabályváltozást, amely kiküszöböli a hibát.

– A késői kifizetést egy adminisztratív hiba okozza, ahhoz ugyanis, hogy a rezidens megkapja az összeget, bizonyítania kell, hogy a szakképzés adott időszakát megfelelően teljesítette. Ehhez a kórházi munkáját felügyelő szakorvosnak havonta, papír alapon kell igazolást küldenie az illetékes orvosi egyetemnek. Az igazolás onnan kerülhet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központhoz (ENKK). Ez több felesleges kört jelent, hiszen bevonják az egyetemeket is, a papíralapú igazolások és a bürokrácia miatt pedig hosszú időt vesz igénybe, míg kiderül, hogy valóban jogosult-e valaki a támogatásra – mondta Sipka Balázs. A bonyolult rendszer miatt szerinte a rezidensek közel felének késve érkezett meg a kifizetés. – Az új rendszerben már csökken a hibalehetőség, mivel a szakorvosjelölt az ENKK honlapján is jelezheti majd, ha teljesítette a követelményeket, és a papíralapú igazolást ráér azután elküldeni. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztés már elkészült, de a jogszabályt még nem hirdették ki – tájékoztatta lapunkat Sipka Balázs.

A Semmelweis Egyetem az ügyben lapunkat arról tájékoztatta: az adminisztrációs tevékenységet a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően végzi, és amenynyiben a kórház az adott hónap 5. napjáig elküldi az előző hónapról szóló teljesítési igazolást, az egyetem a hónap 10. napjáig megküldi az erről szóló visszaigazolást az ENKK-nak. Arról azonban nincs tudomásuk, hogy a visszaigazolást követően mennyi idő alatt kapja meg a rezidens az ösztöndíjat.

Az ügyben sem az ENKK, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem nyilatkozott lapunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.