Honvédeket küld a kormány a Baltikumba

Visegrádi és NATO-keretben magyar csapatok is mennek a Baltikumba, ez már kiválthatja az oroszok rosszallását.

Zord Gábor László
2016. 04. 22. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első ízben ütközhet orosz rosszallásba egy magyar biztonság- és katonapolitikai lépés azóta, hogy a 2014-es ukrajnai válság kapcsán az Egyesült Államok, majd a NATO arról döntött, hogy keleti tagállamok „megnyugtatására” megerősíti ott csapatai jelenlétét. A magyar-szlovák-cseh hármas eddigi „provokációkerülő” taktikázgatása, mely inkább az óvatos német-francia-olasz modellhez állt közel a szövetségben, ugyanis a végéhez közeledik. Erre utalnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Lettországban elhangzott szavai, miszerint a visegrádi országok 2017-ben szolidaritásból három hónapos váltásokban egy-egy század katonát állomásoztatnak majd a Baltikumban a NATO említett intézkedései keretében. Bár az erő kicsi, s a jövő évtől Kelet-Európába küldendő amerikai páncélos dandárokhoz hasonlóan jogi értelemben rotációs megoldásról van szó, a szóhasználat így is állandóságra utal. Ez viszont ellentétes a Kreml által sokat hivatkozott 1997-es NATO–orosz alapokmány szellemiségével.

A váltásos jelleg és a NATO-keret az amerikai csapaterősítéshez hasonlóan azért is „kényelmes” megoldás, mert a szövetséges országok jelentős részében így a kormányok önállóan dönthetnek, nem szükséges parlamenti jóváhagyás, és ezzel csökkenthető egy olyan társadalmi vita kirobbanásának a lehetősége, melyet az oroszok hatékony információs hadviselési és propagandaeszközeikkel számukra kedvezően tudnának befolyásolni. Egy szocialista forrásunk, miközben üdvözölte a lépést (melyről még szakpolitikusok sem kaptak előzetes tájékoztatást a kormányzattól), szintén megerősítette lapunknak, hogy a kabinet csak beszámolási kötelezettséggel bír egy ilyen, szövetséges művelet esetében.
Noha informátoraink közül senki sem tudott információval szolgálni a tervezett baltikumi lépések részleteiről Szijjártó szavain túlmenően (a kormányzat megkeresésünkre jövő hétre ígért választ), számos, nyilvánosságra került tényre alapozott „magabiztos latolgatásaikat” a témában szívesen megosztották velünk.

A politikai döntést illetően arra világítottak rá, hogy az Orbán-kormánynak a migránsokkal szembeni fellépése kapcsán tapasztalt elszigeteltsége megtörésében kulcsfontosságú volt a visegrádiak szolidaritása. Az országcsoport vezető államának, Lengyelországnak ugyanakkor a legfontosabb Oroszország elrettentése, a többi NATO-tagállam állandó jelenlétének biztosítása lengyel földön és a Baltikumban. A Litvániába, Lettországba és Észtországba történő V4-es csapattelepítés így egyfajta kompromisszumnak is felfogható, amivel ráadásul az oroszokkal szembeni engedékenységet rosszalló amerikaiakat is csillapítani tudja Budapest. Ami a katonai vonatkozást illeti, a szövetség Varsó, a baltiak, a románok és persze az amerikaiak nyomására folyamatosan írja át készenléti terveit, aminek a tagországokra nézve az a következménye, hogy egyre több ugrásra kész, előretolt erőt kell a hadszíntéri parancsnokok kezébe adni, amivel el tudják rettenteni az oroszokat, illetve támadás esetén útjukat tudják állni. Washington élen jár ebben, de a fellépés multilaterális jellegének bizonyítására minél több zászló kitűzésében érdekelt, és persze számára is elkél a segítség.

Forrásaink valószínűsítik, hogy a visegrádiak egy már létező erőforráshoz fognak nyúlni az egyelőre csak 2017-re tervezett, ám valószínűleg hosszabb távon, „missziós jelleggel” fenntartandó baltikumi vállalás tartalommal való megtöltése érdekében. Ez pedig nem más, mint egy ideiglenesnek szánt formáció, a dandár erejű (egészen pontosan 4142 fős) európai uniós harccsoportjuk (V4 EUBG), mely féléves időtartamban, június végéig áll készültségben, s egyes Líbiával kapcsolatos találgatások ellenére aligha fogják bevetni. Nemzeti kontingensei – köztük a 715 honvédből álló magyar – több összekovácsoló gyakorlaton találkoztak már, s hogy június végeztével sem eresztik őket szélnek, hanem a második félévben is terveznek közös gyakorlatokat számukra, azt jelzi: további tervek vannak velük, például hogy egy baltikumi rotációs NATO-misszió merítési keretét (pool) alkossák. Egyik forrásunk megjegyezte: az sem kizárt, hogy ezzel a lépéssel kerül a helyére annak a kirakósnak az utolsó darabja, melyet amerikai támogatású atlantista kutatóintézeti körökben évekkel ezelőtt kezdtek el összeállítani, azt szorgalmazva, hogy a visegrádi haderők állandó jelleggel tartsanak fenn közös katonai formációt.

Magyarország korábban – akkor még ideiglenesen – két alkalommal küldött jelentős erőt a Baltikumba: 2014 őszén szárazföldi csapatokat az Iron Sword hadgyakorlatra, tavaly pedig az év utolsó harmadában magyar Gripen vadászgépek látták el a térség országainak fegyveres légtérvédelmi készültségi feladatait (lásd képünket).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.