Itt az MNB-balhé újabb kommunikációs mélypontja

Kovács Zoltánt az Egyenes beszédben faggatták az MNB alapítványainak közpénzköltéseiről.

MNO
2016. 04. 29. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak közpénzköltéseiről faggatta az ATV csütörtök esti Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga, aki többek között arra volt kíváncsi, hogy a magyar állampolgároknak milyen előnye származik például a közpénzből történt ingatlanvásárlásokból, esetleg a Matolcsy Györgyről szóló könyv kiadásából – több nyelven is. Kovács Zoltán szerint az egész magyar társadalom előnye ebből az, hogy tehetségeket tudnak belőle támogatni, olyan tevékenységre tudnak költeni, melyek más alapítványoknak, szervezeteknek nem állt módjában.

Arra a kérdésre, hogy szerinte rendben van-e a közpénzből egy unokatestvérnek félmilliárd forintot adni, a kormányszóvivő elmondta, ha valamiről kiderül, hogy nem szabályosan költötték el, majd az arra hivatottak megállapítják, hogy szabályos volt-e. „Nem az újságíróknak fogok elsőre hinni” – tette hozzá.

Ugyanakkor közölte, hogy szerinte politikai cirkusz és hisztéria folyik, és senki nem kíváncsi az ésszerű magyarázatokra. Arra a felvetésre, hogy a Parlamentből kitiltott újságírók pont az ésszerű magyarázatra voltak kíváncsiak, Kovács csak annyit felelt, hogy ők nem tartották be a házszabályt.

A vélelmezett politikai cirkuszra utalva a kormányszóvivő feltette azt a kérdést, hogy visszaadják-e az addig felvett fizetésüket a Vs.hu újságírói, mire Kálmán Olga felvetette, hogy ha valaki a jelenlegi magyar kormányban Kovács Zoltán szóvivősége alatt egyetlen forint közpénzt ellop, akkor ő vissza fogja-e adni a fizetését. Kovács erre csak annyit felelt, hogy „nem, de ne legyünk hipokriták”.

Közölte azt is, működését tekintve az alapítványok függetlenek az MNB-től, annak ellenére, hogy Matolcsy György jegybankelnök egyben alapítványi kuratóriumi elnök is, és hozzátette, ez így törvényes, hiszen a bíróság bejegyezte. Az elköltött közpénzekről szólva úgy fogalmazott, az a pénz nem veszett el, megvan. Majd mikor Kálmán Olga felvetette, hogy megpróbálták eltitkolni az MNB-alapítványok közpénzköltéseit, Kovács Zoltán – kvázi beismerve a feltételezést – annyit mondott: „De miért, sikerült?” A visszakérdezés egyenesen oda kívánkozik Kósa Lajos nagy karriert befutó magyarázata mellé.

Ismert, a csütörtöki kormányinfón is szóba került az alapítványok által elköltött közpénzek ügye, ezzel kapcsolatban Lázár János úgy fogalmazott, ne Orbánt támadják az MNB-n keresztül, mert az a forintot veszélyezteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.