Kétharmad kellene a terrorveszély kihirdetéséhez

A kormány legfeljebb 15 napra kapna felhatalmazást arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye.

MTI
2016. 04. 22. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István elmondta: a tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmaddal hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, amely így új, hatodik különleges jogrend lehet az alaptörvényben. Ennek nyomán a kormány legfeljebb tizenöt napra kapna felhatalmazást arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye. A miniszter szerint ezzel a kormány „kellő mértékű, de nem túl nagy” mozgásteret kap ahhoz, hogy a magyarok biztonságát szolgálja.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A Belügyminisztériumban több alkalommal tartott ötpárti és szakértői egyeztetéseket követően a BM terrorellenes javaslatcsomagját Pintér Sándor kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A honvédelmi miniszter – a korábbi egyeztetéseket folytatva – péntekre hívta össze ismét a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a Magyar Honvédség terrorhelyzetben való bevetéséhez szükséges alaptörvény-módosítási javaslatról szóló egyeztetésre. A tárcavezető sajnálatát fejezte ki, hogy az eredetileg ötpártira tervezett egyeztetésen az MSZP most sem vett részt, bár a normaszöveg-javaslatukat nekik is elküldték. Simicskó István azt mondta: a tárcához az elmúlt időszakban érkezett kifogásokat, módosítási javaslatokat áttekintették, jelentős részét be is építették a javaslatba. Az alaptörvény-módosítási javaslatot a Fidesz-frakció nyújtja be valószínűleg a jövő héten.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy az ellenzéki pártoknak is felelősségük a magyar emberek biztonságának szolgálata, ezért reméli, hogy a javaslat a parlamentben is megkapja majd a szükséges támogatást.

Simicskó biztatónak és eredményesnek nevezte a pénteki tárgyalást. Hozzátette: most már mindenki látja és érzi a terrorizmussal szembeni fellépés szükségességét, valamennyi párt elismerte, hogy szükséges az alaptörvény módosítása.

A megbeszélésen mások mellett részt vett Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Vejkey Imre, a KDNP képviselője, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője, aki a parlament honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának is tagja.

Az MSZP, miként a HM-ben tartott előző két egyeztetésen, most sem képviseltette magát. Tóbiás József elnök csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a szocialista párt hétfői frakcióülésén alakítja ki álláspontját a HM alaptörvény-módosítási javaslatáról, ezért nem vesznek részt a pénteki egyeztetésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.