„Kockás körökkel” és fekete szalagokkal tiltakoztak

A közoktatási rendszer átalakításáért küzdenek az intézmények. Az egészségügy dolgozói fekete ruhában tiltakoznak.

MNO
2016. 04. 15. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál feliratokat helyeztek a kapukra. Sok szülő is érkezett, a tanárok pedig mellszélességgel kiállnak a sztrájk mellett, mintegy kétharmaduk csatlakozott – hangzott el a Hír TV Híradójában reggel nyolckor.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója az intézménynél azt mondta: az egész napot áthatja a szolidaritás szelleme. Több mint 50 ember vett részt a figyelmeztető sztrájkban a tanári karból, és megalapították a helyi „kockás körüket”, mely a legfontosabbnak azt ítélte, hogy a tanulói terheket csökkenteni kell – tette hozzá.

A pécsi Apáczai Csere János iskolában reggel a diákok a rádióban felolvasták a pedagógusok 12 pontját. Később körülbelül 100-150 diák várakozott az épület előtt. A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumból húsz-harminc diák ment ki az épület elé.

Tíz órakor egy másik demonstráció is kezdetét vette Pécsett, mely során végigjárják az egészségügyi intézményeket. A szervező, Ágoston Andrea azt mondta: biztosítani akarják az ágazat dolgozóit arról, hogy tudják, mi zajlik az egészségügyben.

A budapesti Madarász utcai gyermekkórháznál Sándor Mária a Hír TV tudósítójának elmondta: sok helyen megtiltották a dolgozóknak, hogy demonstráljanak, és a fekete szalagot sem engedélyezték.

A Nol.hu azt írja: Sándor Máriáék csapata tegnap estétől hajnali négyig a kórházakra fekete szalagokat raktak, ám ezeket reggelre több helyről leszedték.

Az esemény Facebook-oldalán közölték: „az aquincumi iskola tanári karának 82 százaléka csatlakozott a 22-i sztrájkhoz, és 15-én sem lesz megtartva az első két óra”. A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola ugyancsak jelezte, hogy tantestületük közösséget vállal a pedagógusokkal és szolidaritását fejezi ki az egészségügyi dolgozókkal.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett megmozdulást a civil Tanítanék mozgalom is támogatta. Sztrájkolni nemcsak a tanárok, hanem az intézményvezetők is jogosultak voltak abban az esetben, ha a sztrájk időpontjára átadják feladataikat helyettesüknek.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére korábban elmondta, ő is ezzel a jogával élve vesz majd részt a mai figyelmeztető sztrájkban és a jövő szerdai egész napos munkabeszüntetésen.

A Tanítanék mozgalom képviselői a pedagógusoktól azt kérték: alakítsák meg a saját intézményeikben a „kockás köröket”, vagyis azok, akik a célokkal egyetértenek, üljenek le közösen, és beszéljék meg, hogy szerintük hogyan kell tovább küzdeniük az igazukért. Emellett öltözzenek feketébe és kockásba, fejezzék ki ezzel is szolidaritásukat az egészségügyben, a szociális szférában, a közművelődés területén dolgozókkal, kössenek fekete szalagot a rendelőintézetek, kórházak, szociális intézmények bejáratára.

Az oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. Palkovics László egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: tovább folytatódnak az egyeztetések, legközelebb hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával – írja az MTI.

Az, hogy ennek mi lesz a kimenetele, előre nem látható – közölte. Úgy látja, a sztrájkbizottság által követelt 25 pont közül 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre. A követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni.

Jelezte azt is, hogy bár az egyeztetések még tartanak, az állami intézményfenntartó költségvetése a jövő évi büdzsében jelentősen, 25 százalékkal, legkevesebb 100 milliárd forinttal bővülhet majd.

Ismert, Palkovics László a Népszabadságnak azt mondta: az a tanár, aki bent van az épületben, sztrájkolónak minősül, aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe. Mendrey László PDSZ-elnök lapunkkal közölte: Palkovics túlterjeszkedik saját hatáskörén, a fenyegetőzésnek pedig rossz íze van.

Az országos sztrájkot hirdető tanárok többek közt azt kívánják elérni, hogy az állami intézményfenntartó központ átszervezését oly módon oldja meg a kormány, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) váltotta ki talán a legtöbb kritikát a közoktatás átalakításával kapcsolatban, a szervezet január végén még 17 milliárdos adóssággal küzdött.

A pénteki napra a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária „fekete ruhás pénteket” hirdetett a fehér, korrupciómentes egészségügyért. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: nincs tisztességes betegellátás Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.