Ma sztrájkkal figyelmeztetnek a tanárok

A PDSZ által szervezett megmozdulást a civil Tanítanék Mozgalom is támogatja.

Hutter Marianna
2016. 04. 15. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartják kétórás figyelmeztető sztrájkjukat a közoktatási rendszer átalakításáért küzdő pedagógusok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett megmozdulást a civil Tanítanék Mozgalom is támogatja. Sztrájkolni nemcsak a tanárok, hanem az intézményvezetők is jogosultak abban az esetben, ha a sztrájk időpontjára átadják feladataikat helyettesüknek. Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, ő is ezzel a jogával élve vesz majd részt a mai figyelmeztető sztrájkban és a jövő szerdai egész napos munkabeszüntetésen. A mai napra egyébként a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária „fekete ruhás pénteket” hirdetett a fehér, korrupciómentes egészségügyért. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: nincs tisztességes betegellátás Magyarországon.

Eközben a jövő heti, egész napos sztrájkkal kapcsolatban az eseményt szervező pedagógusok sztrájkbizottsága képviseletében Galló Istvánné azt jelentette be: kilencórás tárgyalás után a szervezet szerdán elfogadta a kormány „ultimátumát” az elégséges szolgáltatásokról, hogy április 20-án megtarthassák a sztrájkot.

Az érdekvédő rendkívül gorombának nevezte a kormány magatartását, a kabinet szerinte visszaél a hatalmával, és megpróbálja lehetetlenné tenni a sztrájkot. Gallóné arra is kéri az embereket, vállaljanak szolidaritást a pedagógusokkal, és jövő szerdán 12 órakor öt percre álljon le az ország, ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, ne járjanak a buszok. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban. A szakszervezeti vezető kitért arra is, több iskolából is jelezték, hogy különböző módon nyomást gyakorolnak a polgármesterek, tankerületi vezetők a sztrájkot szervezőkre, illetve a tantestületekre. Ezzel egybevágó értesülések jutottak el a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez is.

Lapunk információi szerint egy Pest megyei településen a polgármester beszélgetett az óvodavezetőkkel – ennek az lett a következménye, hogy az adott település óvodáiban nem sztrájkolnak április 20-án. Egy másik, szintén Pest megyei településen egy általános iskolai igazgató – látva a sztrájkolók listáját – új listát íratott, amelyen a tanárok már azt írták alá, hogy nem sztrájkolnak. Hasonló hírek jutottak el a PDSZ-hez is a mai sztrájkkal kapcsolatban. Volt olyan szakképzési centrum, amelynek vezetője azt állította, nem kapott tájékoztató levelet a sztrájkról, és nem javasolja a részvételt a dolgozóknak.

Mendrey László PDSZ-elnök azonban lapunknak azt mondta, ő maga küldte el minden egyes szakképzési centrumnak a levelet, melyről tértivevénye is van. „Sajnos úgy tűnik, a nyomásgyakorlásba beszállt a kormány is” – tette hozzá, utalva Palkovics László nyilatkozatára. Az oktatási államtitkár azt mondta a Népszabadságnak: az a tanár, aki bent van az épületben, sztrájkolónak minősül, aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe. Mendrey szerint Palkovics túlterjeszkedik saját hatáskörén, a fenyegetőzésnek pedig rossz íze van.

A Magyar Nemzet megkeresésére Nyitrai Károly ügyvéd úgy nyilatkozott: ha a sztrájkolók ki is mennek az iskola elé, aránytalan és jogszerűtlen lenne rendkívüli felmentést kezdeményezni. Véleménye szerint ezért legfeljebb figyelmeztetést kaphatnának a sztrájkolók. Egyébként a dolgozóknak joguk van munkaközi szünetet tartani a munkavégzés közben, ezzel a jogukkal pedig a sztrájk alatt is élhetnek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett erről tegnapi sajtótájékoztatóján: ha egy pedagógus nem a törvényileg megfelelő módon tiltakozik, akkor a gyerekeket és a szülőket bünteti, sztrájkolni az iskolán belül lehet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében arról tájékoztatott: nem kell külön igényelni a gyermekfelügyeletet és étkezést az április 20-i országos pedagógussztrájk napjára. Mint írták, minden intézmény kinyit, minden a szokott rendben történik, leszámítva azt, hogy a sztrájkban részt vevő tanárok nem tartják meg szaktárgyi óráikat. A többi pedagógus azonban meg fogja tartani óráit, és minden gyermekre vigyáz majd az iskola.

Az országos sztrájkot hirdető tanárok többek közt azt kívánják elérni, hogy az állami intézményfenntartó központ átszervezését oly módon oldja meg a kormány, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) váltotta ki talán a legtöbb kritikát a közoktatás átalakításával kapcsolatban, a szervezet január végén még 17 milliárdos adóssággal küzdött. A Magyar Idők értesülése szerint március végére csaknem a harmadára, 5,2 milliárd forintra csökkent a Klik tartozása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.