Lesújtó tárgyalótermi tapasztalatok

Párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos ügyeket figyeltek meg a jogvédők hazai bíróságokon.

Győr Ágnes
2016. 04. 30. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áldozat hazudik, bosszút akar állni, ő maga is felelős a bántalmazásért, amennyiben nem tudja megállítani a bántalmazást, felelőtlen anya – gyakran ilyen sztereotípiák határozzák meg a bírók gondolkodását a magyar igazságszolgáltatási gyakorlatban, amikor párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos üggyel szembesülnek. Legalábbis ez derült ki a Patent Jogvédő Egyesület által szervezett tizennégy hónapos úgynevezett bíróságfigyelő programjából, melynek eredményeit tegnap ismertették Budapesten.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósult akcióban önkéntesesek vettek részt. A jelentkezők 2015-ben és 2016-ban összesen nyolcvanöt, néha előre tervezetten, máskor véletlenszerűen kiválasztott polgári, illetve büntetőperes tárgyalásról gyűjtöttek tapasztalatokat. A sztereotípiák jelenlétén kívül a program megállapításai közt szerepel többek közt az is, hogy gyakori az úgynevezett eljárási zaklatás, azaz az olyan eljárások (például rágalmazási perek), amelyeket a bántalmazók indítanak áldozataik ellen. Szintén a monitorozás közben szerzett tapasztalatok közé tartozik, hogy gyermekelhelyezési, illetve kapcsolattartási ügyeknél gyakran figyelmen kívül hagyja a bíróság, hogy a pár egyik vagy másik fele bántalmazó.

A megfigyelők több esetben is akadályokba ütköztek. Ilyen volt például, hogy nem volt lehetőségük előre megismerni a tárgyalási jegyzéket, amit egyébként tapasztalataik szerint gyakran esetlegesen, pontatlanul rögzítenek. Megemlítették továbbá, hogy sokszor indoklás nélkül rendeltek el zárt tárgyalást, több alkalommal a bíró nyomására. Bár volt, ahol a bíró kifejezetten figyelmes, segítőkész volt az érintettekkel, a tárgyalások során találkoztak a bántalmazás semmibevételének és az áldozathibáztatásnak a szélsőséges megnyilvánulásaival is. Ilyen volt például annak a nőnek az esete, akinek kiskorú lányát korábbi férje rendszeresen megerőszakolta. A bíró a tárgyaláson azt kérdezte az asszonytól, hogy csökkent-e a házaspár közt a szexuális együttlétek száma azután, hogy a férj bántalmazta az asszonyt. Amikor a nő azt válaszolta, nem tudja, nem számolta, csak azt várta, hogy az ilyen együttlétek véget érjenek, a bíró megkérdezte, nem lehetett-e, hogy éppen a lecsökkent szexuális együttlétek miatt fordult a férfi a nevelt lánya felé.

A kutatás nyomán a Patent több ajánlást is megfogalmazott. Ezek közt szerepel a bírák és ügyészek képzésének átalakítása olyan módon, hogy alkalmuk legyen tanulmányaik során megismerni a családon belüli és a párkapcsolati erőszak természetrajzát. Ezen kívül a egyesület a tárgyalási jegyzék nyilvános kezelését kéri, valamint speciális szabályok megalkotását a hozzátartozók közti erőszakkal összefüggő családjogi ügyekre. A mostani bírósági megfigyelés nem az első volt. Hasonló, laikusok által végzett megfigyeléseken alapuló kutatást a Patent már 2013–2014-ben is végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.